Utbildningar och kurser

Utbildningar kunskap kurser

Vi ger dig kunskapen du behöver för att göra skillnad på jobbet! Här ser du vilka utbildningar och kurser som ingår i DIK:s basutbud för dig som är lokalfacklig eller skyddsombud/arbetsmiljöombud. Vi kan också ordna anpassade, lokala utbildningar.

Visste du att du har rätt att gå på fackliga utbildningar under arbetstid om du är utsedd och anmäld som förtroendevald? Läs mer om FML, förtroendemannalagen.

Anmälan till utbildningar

Du som är förtroendevald eller skyddsombud/arbetsmiljöombud får DIK:s nyhetsbrev till din e-post. Där finns information om innehåll och anmälan till alla våra kurser. Om du är medlem men inte får våra nyhetsbrev, kontakta DIK:s medlemsservice, så hjälper vi dig.

Du kan också se alla våra aktuella kurser och event här.

DIK:s utbildningar

Vårt basutbud av kurser ger dig nyttiga kunskaper och inspiration i ditt arbete som lokalfacklig. Utöver dessa återkommande basutbildningar anordnar vi även webbinarier, panelsamtal och event med olika aktuella teman eller frågeställningar.

DIK:s basutbildningar sker digitalt. Utbildningarna har begränsat antal platser, för att du som deltagare ska få en kurs med god kvalité.

Grundkurs för förtroendevalda

Är du ny som lokalfacklig eller behöver du fräscha upp kunskaperna? DIK vill ge dig de bästa förutsättningarna inför ditt viktiga uppdrag – i grundkursen för förtroendevalda får du med dig både nyttig teori och praktiska verktyg.

Löneprocess/löneideologi

Lön är något som engagerar de flesta. Vårt mål är att du efter den kursen ska kunna känna dig tryggare med att ge stöd till medlemmarna i frågor som rör lön och lönesättning i ditt uppdrag som lokalfacklig.

Arbetsmiljö och likabehandling

Under den utbildningen går vi igenom regelverken som styr arbetsmiljöarbetet, med stort fokus på likabehandling. Vi avhandlar också digital arbetsmiljö, uppdraget som skyddsombud samt praktisk hantering av arbetsmiljö- och likabehandlingsfrågor.

Fackligt ledarskap

En utbildning som lär dig sakligt, smart och effektivt fackligt arbete! Du kommer att utvecklas och känna dig säkrare i din roll som lokalfacklig. Vi år igenom det fackliga uppdraget enligt lagar och avtal, men även mer praktiska delar som effektivt styrelsearbete, kommunikation och facklig strategi. Du får också kunskap om arbetsmarknadens karta och den svenska modellen.

Vad gäller?

Få koll på grundläggande regler kring alla villkorsdelar i våra medlemmars anställningsavtal. I denna kurs får du lära dig om arbetsrättslig lagstiftning, kollektivavtal, allmänna villkor, löneavtal och vilka rättigheter och skyldigheter man har som anställd.

Skräddarsydda utbildningar

Vi kan ordna kortare utbildningar regionalt. Då samlar vi ihop lokalfackliga i samma geografiska område och möts för att utbyta erfarenheter på teman som är anpassade efter era behov.

Om du är intresserad av att ordna en skräddarsydd utbildning, kontakta oss så hjälper vi till att sätta teman och upplägg.

Exempel på tidigare teman:

• Facklig översiktskurs
• Lag och avtal
• Förhandlarutbildning
• Kommunikation & strategi
• Samverkan och lön
• LAS och arbetsmiljö
• Det gäller alla - om härskartekniker och likabehandling

Se alla aktuella kurser och event från DIK.

Se event och utbildningar