Det nya kollektivavtalet på kommunal och regional sektor innebär flera förbättringar för DIK:s medlemmar. "Förhandlingarna har gått bättre än väntat”, kommenterar Hans Kyrö, ombudsman på DIK. Här kan du läsa mer om överenskommelserna i det nya avtalet.
På skärtorsdagen blev förhandlingarna klara för DIK-medlemmar i kommuner och regioner. Den fackliga förhandlingskoalitionen AkademikerAlliansen, där DIK ingår, har kommit överens med arbetsgivarparterna SKR och Sobona. Omförhandlingarna av kollektivavtalet gäller för DIK-medlemmar som arbetar i kommuner, regioner och kommunala företag.
– Det finns många förbättringar att se fram emot. Vi har till exempel kommit överens om en tydligare löneprocess med fokus på att lönen ska betalas ut i tid och att du som löntagare ska få bättre förståelse för din lönesättning. Vi har också fått till en stor satsning på arbetsmiljö och kompetensutveckling så att du som anställd ska må bra och utvecklas på din arbetsplats. Dessutom kommer cheferna få kompetensutveckling för ett bättre ledarskap, säger Hans Kyrö, ombudsman och sektorsansvarig för kommuner och regioner på DIK.
Från 1 april börjar avtalet gälla. Här är de viktigaste punkterna:
Bättre och tydligare löneutveckling inom kommun och region
Under de kommande två åren kommer parterna arbeta tillsammans för:
Att förbättra hur lönerna fastställs.
Att du ska kunna påverka din lön.
Att lönen betalas ut i tid.
Att det ska bli tydligare varför du får den lön du får.
Vi vill säkerställa att löneökningarna ska baseras på konkreta faktorer som erfarenhet, utbildning och prestationer. Vi vill även tydliggöra chefens roll i att sätta löner. Med detta hoppas vi se en bättre löneutveckling även i kommuner och regioner.
Friska arbetsplatser för bättre välfärd
Stress och ohälsa är ett utbrett problem inom kommuner och regioner. Det ska vi bekämpa genom att satsa på friskfaktorer. Genom att ta avstamp i arbetsmiljöforskningen ska vi göra arbetsplatserna mer hållbara, hälsosamma och attraktiva för att säkra kompetensförsörjningen inom sektorn.
Vi kommer att:
Erbjuda mer stöd för praktiskt arbete med friskfaktorer på arbetsplatserna, inklusive fortsättningen av satsningen Studio friskfaktor och digitala kunskapskonferenser från Sunt Arbetsliv.
Öka förutsättningarna för ett tryggare och mer stabilt ledarskap genom att satsa på chefernas arbetsmiljö. Om chefen ska kunna klara sitt ledaruppdrag och arbetsmiljöansvar behövs bra förutsättningar och en bra arbetsmiljö.
Tillsammans med övriga parter ge stöd för arbetet med friskfaktorer genom samverkan.
Historisk satsning på kompetensutveckling – ta vara på personalen!
Facken och arbetsgivarna har enats om en satsning för att attrahera, behålla och utveckla personal. Kompetensförsörjningen är en stor utmaning för både välfärden och hela den svenska arbetsmarknaden. Därför behöver kommuner och regioner utveckla och använda den befintliga personalens kompetens fullt ut, förändra arbetssätt och skapa en god arbetsmiljö. Det ska löna sig att utvecklas tillsammans med verksamheten.
Detta initiativ förutsätter inrättandet av en trepartsdialog med regeringen för att hantera gemensamma frågor.
– Det här är stort. För oss som ombudsmän på facket är det stort att vi fått in det i överenskommelsen att arbetsgivarsidan åtar sig att satsa på kompetensutveckling, kommenterar Hans Kyrö överenskommelsen.
Bättre villkor för övertidsersättning
Vi kommer att genomföra en översyn av arbetstidsreglerna inom kommun- och regionsektorn för att säkerställa att arbetstidsreglerna blir tydligare, mer anpassade för olika verksamheters behov och medarbetarnas arbetsmiljö. Överenskommelsen gäller bland annat att:
Du som har en överenskommelse om bortavtalad övertidsersättning ska få värdet av denna tydliggjord i anställningsavtalet. Det är en stor förbättring eftersom det kan röra sig om mycket pengar.
Du och din arbetsgivare kan tillsammans bestämma om övertiden ska betalas ut i pengar eller ledighet.
OB-tillägget, det tillägg du får när du jobbar obekväma arbetstider, höjs i nivå med industrimärket.
Du som är provanställd och inte får förlängd anställning ska få en förvarning minst två veckor innan tiden löper ut. Om du varit mycket sjuk eller frånvarande under provanställningen kan den förlängas.
Anställda som jobbar i dygnet-runt-verksamheter får stärkta möjligheter till övertidsersättning genom en förändring i reglerna om förskjuten arbetstid. Arbetsgivaren behöver också informera om hela förändringen i schemat när beslutet fattas.
Vanliga frågor
Vad händer nu?
Nu kommer du som inte ännu haft ditt lönesamtal eller lönesättande samtal bli kallad till det så skyndsamt som det är möjligt. Kontakta din lokalfackliga företrädare eller DIK centralt om du har frågor.
Varför står det inget om siffror för löneökningarna?
DIK har sifferlösa avtal, vilket innebär att du och din arbetsgivare inte blir låsta vid en procentsats. DIK anser att lönerna ska sättas utifrån medarbetarnas bidrag till verksamheten och inte utifrån en bestämd löneutveckling. Det ger en större flexibilitet i lönesättningen som är gynnsam för DIK:s medlemmar som ofta har spetskompetenser och är välutbildade.
Ett siffersatt avtal med en viss procent är ingen garanti för individen att få den löneökningen, bara att den ökningen kommer att ske på kollektiv nivå på arbetsplatsen.
Kan jag läsa avtalet i sin helhet någonstans?
Ja, avtalet kommer läggas upp på dik.se under vårt avtalsarkiv när alla parter på kommunal sektor är färdiga med avtalsrörelsen.
Informationsträffar för DIK:s förtroendevalda
Välkommen till en digital träff där vi går igenom vad som hände i avtalsrörelsen.Följande fackförbund samverkar inom AkademikerAlliansen:
Akavia, DIK, Fysioterapeuterna, Kyrkans Akademikerförbund, Naturvetarna, Sjöbefälsföreningen, SRAT, Sveriges Arbetsterapeuter, Sveriges Arkitekter, Sveriges Farmaceuter, Sveriges Ingenjörer, Sveriges Psykologförbund, Sveriges Skolledare, SULF, Sveriges Veterinärförbund, Tjänstetandläkarna.