Gå till innehåll

Anna Troberg: Bokmässan, ny rapport och Årets bibliotek

mg-8487 (5000x3333)

Snart är det dags för Bokmässan, i samband med den släpper DIK en ny rapport om hur pandemin har påverkat arbetsmiljön på biblioteken. Dessutom delar vi ut priset Årets bibliotek.

September är som alltid en välfylld månad. Inom kort kommer DIK att följa upp de rapporter om arbetsmiljön på landets bibliotek som gjordes 2015, 2017, 2019 med en helt färsk rapport.

DIK kräver sedan länge en nolltolerans mot hat, hot och våld på biblioteken. Det finns många i den offentliga debatten som har åsikter om hur man ska nå dit, men jag är övertygad om att vägen dit måste vara kunskapsbaserad. Därför vill jag rikta ett stort tack till alla er som delat med er av erfarenheter och kunskap genom att svara så utförligt på enkäten som rapporten bygger på.

Den här gången kommer rapporten självklart också att ta upp hur pandemin påverkat arbetsmiljön på biblioteken. Det kommer jag att prata med Karin Grönvall (Riksbibliotekarie), Mikael Nanfeldt (utredare på DIK) om på årets Bokmässa. Det samtalet kan man följa digitalt om man köpt biljett till mässan.

Under Bokmässan kommer vi även att kora Årets bibliotek 2021. Det sker traditionsenligt klockan 15:30 på torsdag eftermiddag den 23 september. Prisets tema är i år ”Tillgänglighet”.

Juryn består av Karin Grönvall, Ann Denty (känd som sociala medie-profilen Arga bibliotekstanten) och jag själv i egenskap av förbundsordförande för DIK. Vi har haft det stora nöjet att gå igenom alla nomineringar. Vi har dessutom gjort fem digitala biblioteksbesök och efter moget övervägande valt ut tre slutkandidater.

Som alltid i detta arbete är det svårt att inte slås av vilken kreativitet och kompetens som finns ute på biblioteken. Temat tillgänglighet har lyfts fram på många olika vis. Många har lyft fram de fantastiska insatser man gjort för att nå ut till riskgrupper under pandemin.

Slutfinalisterna har även de arbetet aktivt med detta. De har dessutom utmärkt sig lite extra i sitt tillgänglighetsarbete både före och under pandemin.

Ett av biblioteken har samarbetat med de lokala EPA-traktor-entusiasterna. Ett annat har bedrivit stora delar av biblioteksverksamheten medelst internpost. Ytterligare ett har satt hela verksamheten under en ny tillgänglighetsansvarigs lupp. Det är – kort sagt – tre bibliotek som på helt olika sätt satt tillgängligheten i fokus.

Här kan du läsa mer om de slutfinalisterna. Precis som tidigare kan du självklart vara med och rösta på ditt favoritbibliotek!

Anna Troberg, förbundsordförande i DIK