Anna Troberg: ”DIK förtjänar en ordförande som står pall när det blåser”

annatroberg1920

”Att vara ordförande för DIK är en rejäl möjlighet att göra skillnad”. Orden är Anna Trobergs – ny ordförande för DIK. Hon valdes på en extra kongress tidigare i år.

Det är speciellt att jobba i en demokratisk organisation. Det vet Anna Troberg, inte minst från tiden som partiledare för Piratpartiet. Från den tiden lärde hon sig att uppskatta att alla medlemmar har möjlighet att vara med och påverka färdriktningen på verksamheten. Men också att det kräver en hel del att företräda en organisation med tusentals medlemmar med många olika viljor.

– Det krävs vissa egenskaper internt och andra externt och man måste vara beredd på att det kan blåsa ganska hårda vindar ibland, säger Anna Troberg.

Trots att hon vet att det kan vara tufft är hon inte orolig.

– Jag tycker om att jobba i en organisation där många olika åsikter vägs mot varandra. Jag har varit i både med- och motgång förut, så jag vet att jag klarar det. DIK:s medlemmar förtjänar en ordförande som står pall när det blåser.

DIK-medlemmar kan göra skillnad
Anna Troberg är född i Landskrona men uppvuxen i Borlänge. I hela sitt yrkesliv har hon arbetat med att sprida kultur och kunskap på olika sätt. Dels inom förlagsbranschen och dels som politiker. Hon var partiledare för Piratpartiet mellan 2011-2014. I dag arbetar hon som verksamhetschef på Wikimedia Sverige.

En av drivkrafterna till att Anna Troberg ville bli förbundets nästa ordförande är oro över att det inte längre verkar så noga med fakta. I digitaliseringens spår följer fenomen som näthat och falska nyheter som kommer i omlopp. I det här sammanhanget ser hon att DIK-medlemmarnas kompetenser spelar stor roll och kan göra skillnad.

Deras arbete är viktigare än någonsin tidigare.

– De yrkesgrupper som DIK organiserar är en motkraft till den här utvecklingen. Ta till exempel bibliotekarier som guidar i kunskapsflöden och lär ut källkritik. Deras arbete är viktigare än någonsin tidigare, säger Anna Troberg.

Kultur och digitalisering viktigt
Kultur är betyder mycket för Anna Troberg. Hon menar att kultur ger kunskap som gör både individen och samhället bättre. Därför är det så viktigt att lyfta dem som arbetar med att skapa ett rikt kulturliv i ordets bredaste bemärkelse.

– Jag brinner för de yrkesgrupper som DIK organiserar. De gör stor skillnad i samhället men har inte alltid det bästa förutsättningarna att utföra sina jobb. Det vill jag vill vara med och förändra.

En annan drivkraft som fick Anna Troberg att kandidera till ordförandeposten är intresset för digitaliseringen av samhället.

– Digitaliseringen är fortfarande i sin början och DIK måste var med och styra och se till att det går åt rätt håll. Många av de yrkesgrupper DIK organiserar har redan långa benet före i olika digitaliseringsfrågor, men jag vill att de med DIK:s hjälpa ska ges möjligheter att ligga kvar i den absoluta framkanten även långsiktigt.

PERSONLIGT
Namn: Anna Troberg. 
Ålder: 42. 
Familj: Fru och fyra katter. 
Bor: I ett före detta baptistkapell i Vingåker. 
Intressen: Stor kulturkonsument. Går på museer och knarkar teveserier. 
Oanad talang: Väldigt händig. Kan sätta ihop en Billy-bokhylla från Ikea på 6,5 minuter.