Anna Troberg: "Vänner, vi har ett resultat"

Anna Troberg

Ordförande Anna Troberg om den gångna helgens extrakongress där det röstades för att DIK ska behålla namnet.

Vänner, vi har ett resultat! Kongressen röstade i november för ett förslag att ge styrelsen i uppdrag att ta fram en ny varumärkesplattform och ett förslag på nytt namn för förbundet samt kalla till en extrakongress för att besluta i själva namnfrågan. Det har vi gjort och i helgen genomfördes extrakongressen. Den röstade för att behålla namnet DIK med röstsiffrorna 41–25.

Vad betyder då detta? Betyder det att förbundet kommer att traggla vidare i invanda hjulspår som om ingenting hänt? Absolut inte. Tvärt om. Kongressens beslut kan det så klart finnas delade meningar om runt om i landet, men faktum är att vi alla – oavsett åsikt i namnfrågan – är vinnare. Det viktigaste, det vill säga själva processen, är en framgång för oss alla. Hela arbetet med varumärkesplattformen och framtagandet av namnförslagen och diskussionerna kring dem har i sig byggt ett starkare förbund med bättre framtidsutsikter.

Förbundet har under de senaste månaderna fått tillfälle att göra en djupdykning i vår historia. Vi vet mer om DIK – hur och varför förbundet bildades och hur vi utvecklats genom åren – än vad vi någonsin gjort. I en tid då fackföreningsrörelsen förändras är det viktigt att ha starka rötter. De genomgripande omvärldsanalyser som också gjorts kommer att hjälpa oss att navigera långt in i framtiden. De undersökningar som gjorts bland medlemmar och möjliga nya medlemmar har givit oss en ovärderlig insyn i hur man ser på förbundet och sin egen (potentiella) plats i det.

Allt detta går vi nu tillsammans vidare med. Det har kondenserats ned till den varumärkesplattform som kongressen initierade i november och som styrelsen redan klubbat igenom. I takt med att vi tar oss an alla andra beslut som kongressen beslutade om kommer vi att ha stor hjälp av den. Som medlem kommer du att märka av det i det mesta förbundet gör. När du surfar in på DIK.se. När du ringer medlemsservice. När du går någon av våra fackliga utbildningar. När du stöter på oss på en konferens eller mässa. När du ser oss i den offentliga debatten. Målet är att bli tydligare och starkare för dig och dina arbetskamrater.

För många år sedan ramlade jag över ett citat som jag ofta använder som någon sorts kompass här i livet: ”Find out who you are and do it on purpose.” Det är exakt det vi gjort och nu gör. Vi har tagit reda på vilka vi i DIK är och nu ska vi fortsätta vara de vi är – med vilje. Det var förresten Dolly Parton som sa det där och det hon inte vet om mot- och framgång är knappt värt att veta.

Slutligen vill jag rikta ett stort tack till alla de som deltagit i och drivit den process som nu leder oss framåt. Ett stort tack till ombuden som röstade på kongressen, till de över 3000 medlemmar och möjliga nya medlemmar som svarat så utförligt på de undersökningar vi gjort, till de som deltagit i diskussioner på och utanför nätet. Ni har givit oss många viktiga insikter och idéer för framtiden. Jag vill också rikta ett stort tack till alla de som arbetat med processen från ax till limpa. Det kräver mod att ta tag i och knåda igenom en femton år gammal surdeg.

Tack!

Anna Troberg, förbundsordförande i DIK