Arkivens HBTQI-berättelser får liv - ett samtal mellan Mian Lodalen och Anna Troberg

Mian Lodalen

I ett samtal mellan författaren Mian Lodalen och DIK:s förbundsordförande Anna Troberg diskuteras hur vi kan hitta viktiga berättelser i arkiven. Lodalen berättar även om bakgrunden till sin bokserie och hur historien för hbtqi-personer kan levandegöras.

Den 1 augusti sätter Stockholms Pridevecka igång. DIK är givetvis på plats på pridefirandet och driver på för att framtidens arbetsmarknad och samhälle ska bli fritt från diskriminering. Genom detta poddsamtal vill vi dessutom uppmärksamma hbtqi-personer genom historien.

Samtalet kretsar kring Mian Lodalens bokserie "Lodalens historiska svit" och hur hon arbetade med böckerna, samt hur hbtqi-historien har sett ut och hur det går att hitta berättelser om hbtqi-personer i arkivens gömmor. Mian Lodalen berättar hur hon har använt arkiven och hur viktiga dessa arkiverade skatter kan vara för att levandegöra historien för dagens hbtqi-personer.

Troberg och Lodalen diskuterar dessutom vilka svårigheter vi ser för hbtqi-personer idag och vad som kan hända i framtiden.

Lyssna på samtalet i poddform eller i videoform (videon ligger dock bara uppe till slutet av Stockholm Pride 2022.)

Samtalet spelades in innan det oförlåtliga attentatet i Oslo. Detta nämns därför inte i samtalet.

Lyssna på podden i spelaren nedan.Lyssna på våra andra poddavsnitt!

Alla avsnitt