Att byta jobb lönar sig – här är senaste siffrorna

f8000194

Att byta jobb lönar sig, bokstavligen. Siffrorna från årets löneenkät visar att den som vill ha mer i plånboken bör fundera på att röra på sig.

Nu har resultaten från årets löneenkät kommit. Extra många DIK-medlemmar, 9050 st, svarade på årets enkät. Det är en siffra som inte överträffats sedan 2010 – stort tack till alla som svarat!

Från årets enkät kan DIK:s löneexpert Hans Kyrö dra några tydliga slutsatser: De som har bytt jobb har haft en bättre löneutveckling. DIK:s medlemmar har i genomsnitt fått en löneökning på 3,9 procent men de som är kvar hos samma arbetsgivare och har samma befattning som förra året har bara ökat sina löner med 3,1 procent, en skillnad på 0,8 procentenheter.

– Det visar att det lönar sig att byta jobb ibland om man vill få högre lön, konstaterar han. Hans Kyrö är dock tydlig med att göra skillnad på frågan ”högre lön” och ”bättre löneutveckling”.

Det är viktigt att göra skillnad på ”högre lön” och ”bättre löneutveckling”

– Svaret på frågan vad jag ska göra för att få högre lön är ofta ”det är bara fortsätta som vanligt”. Du får dina extra hundralappar som du brukar. Men det du ska få svar på är vad du ska göra för att få en bättre löneutveckling än den förväntade årliga ökningen, betonar han. Han ser dock positivt på att den genomsnittliga löneökningen på 3,9 för DIK:s medlemmar. 2015 stannade den siffran på bara 2,3 procent.

– Med tanke på att inflationen var cirka 1,8 procent förra året så blir det en reallöneökning för de allra flesta. Det är bra, säger Hans Kyrö.