De kan bli årets bästa arbetsgivare 2022

arets-byra-basta-arbetsgivare-byrabranschen-reklam fackforbundet-DIK

För tredje året i rad delar DIK, i samarbete med undersökningsföretaget Regi, ut utmärkelsen ”Årets byrå – Bästa arbetsgivare”. Till årets pris nomineras totalt sex byråer som på olika sätt ansträngt sig för en hållbar och inkluderande arbetsmiljö.

I utdelningen av priset ”Bästa arbetsgivare” står den svenska byråbranschen i fokus. Utmärkelsen tilldelas arbetsgivare inom branschen som gör ett extra bra arbete för att skapa ett hållbart arbetsliv för sina anställda. Totalt har 32 byråer deltagit i nomineringsprocessen, där sex byråer slutligen valts ut. 

Nomineringarna baseras framför allt på en undersökning där hållbarhetsfaktorer som samarbetsklimat, engagemang och jämställdhet betygsatts internt av medarbetarna. I resultatet räknas även en bedömning av de deltagande byråernas villkor och policys in. 

Viktigt med goda exempel

Utdelningen av priset är en del i förbundets arbete med att främja ett kreativt, lustfyllt och tryggt arbetsliv. Att just byråbranschen får särskild uppmärksamhet i det arbetet är ingen slump; 

- Byråbranschen är en kreativ och spännande plats som många söker sig till. Men det är också en plats där man ofta glömmer bort arbetsmiljöfrågor som annars är självklara på den svenska arbetsmarknaden. Vi vill ändra på det genom att lyfta de goda exemplen i branschen, säger DIK:s förbundsordförande Anna Troberg.

Inspirera till kollektivavtal 

Förhoppningen är att utdelningen av priset även kan inspirera fler byråer till att teckna kollektivavtal. Inom byråbranschen arbetar nio av tio utan avtal men bland årets nominerade har hela fem av de sex byråerna tecknat, vilket tydligt uppskattats av medarbetarna i undersökningen. 

-  Med kollektivavtal ökar förutsättningarna för en god arbetsmiljö, vilket gör arbetsgivaren både mer attraktiv och konkurrenskraftig. Det hoppas vi att utmärkelsen kan bidra till att synliggöra, konstaterar Troberg. 

Här är de nominerade byråerna

Priset delas ut i två kategorier baserade på omsättning; över och under 25 miljoner. De nominerade byråerna är följande: 

Stora kategorin (25m+): 
Volt 
Wenderfalck  
Westander  

Lilla kategorin (upp till 25m): 
Miltton Insights 
Mustasch
Södra Tornet Kommunikation  

Vinnarna presenteras och mottar priset den 9 mars 2022.

Läs mer om priset här.