Det här är årets Creostipendiat

Anne Braun
Årets Creostipendiat Anne Braun i arbete i konserveringsateljén.

Nu är det klart vem som får DIK:s utvecklingsstipendium Creo 2020. Årets stipendiat är Anne Braun, konservator vid Västernorrlands museum.

Anne Braun är född och uppvuxen i Tyskland där hon studerade till konservator med inriktning mot muralmåleri. En praktiktermin i Sverige ledde till flera års frilansande som konservator i både Tyskland och Sverige. Sedan 2017 arbetar Anne som konservator vid Västernorrlands museum.

– Vilken härlig och häftig nyhet! Jag känner mig lyckligt lottad. Som konservator är en livslång utbildning i material och metod så himla viktigt. Att jag fick möjligheten via Creo kommer gynna flera i museet, länet och därutöver, och inte minst de arkeologiska föremålen, säger Anne Braun.

Anne är specialiserad på medeltida kalkmålningar, och har kompetens inom konservering av måleri, sten och bemålade träskulpturer. Nu har hon fått chansen att bredda sin kompetens genom en fördjupad praktik i metallkonservering vid arkeologiska avdelningen på Landesdenkmalamt i Lübeck.

– Konservatorer är oumbärliga för att vi ska kunna bevara vårt kulturarv. Det är roligt att genom Creostipendiet kunna bidra till att synliggöra konservatorernas viktiga jobb, säger Anna Troberg, ordförande i DIK.

Såhär skriver Anne själv i sin ansökan:

”Att få DIK:s stipendium skulle innebära att jag kan bredda min yrkesprofil som konservator och lära mig nya arbetsmetoder, kunskap som jag direkt kan omsätta i min roll här på museet. Metallkonservering blir också ett värdefullt tillskott till det arkeologiska arbetet och bidrar med konserveringstekniska aspekter inom hantering och förvaring av föremålen. Att kunna hantera föremålen här på museet undviker långa transporter av känsliga föremål. Inte minst stärker vi genom ett samarbete mellan arkeologer och konservator på plats den pågående kunskapsuppbyggnaden kring de arkeologiska samlingarna och utgrävningsresultaten."

Läs mer om Creostipendiet här.