DIK på Bokmässan 2022

bobkmassan-2022 fackforbundet-dik

Välkommen till vår monter och vårt seminarieprogram på Bokmässan 22–25 september 2022!

I montern finns mässerbjudanden, chans att prata med ombudsmän, karriärcoacher eller varför inte vår förbundsordförande. Stanna gärna till och ta lite kaffe eller vila benen på någon av våra sittytor.

Fråga oss gärna om hur vi arbetar för en förbättrad kulturpolitik, våra tio krav för inkludering av invandrade akademiker i samhället och om egenföretagares situation. Läs mer i våra rapporter som vi har med på plats.

Våra viktiga samtal i vårt seminarieprogram hittar du här nedan.

Obs! Missa inte 50-årsfirandet samt prisutdelningen av Årets bibliotek 2022. Se alla tider i schemat:

I montern (C05:49):

Prisutdelning Årets bibliotek
Torsdag 22/9 klockan 16.00
– Med efterföljande servering av alkoholfritt bubbel.

DIK firar 50 år
Fredag 23/9 klockan 10.00
– Vi bjuder på tårta och kaffe. Kom och fira oss.

Seminarieprogram

Kompetensflykt från biblioteken
Torsdag 22/9 klockan 13.30-14.15

De senaste åren har många bibliotek drabbats av neddragningar. Personalen får hantera oro, våld och skadegörelse, samtidigt som fler vänder sig till biblioteken för att få hjälp med digitala myndighetsärenden. Många bibliotekarier upplever att arbetstid läggs på sådant som i grunden inte tillhör yrket, och en undersökning från DIK visar att hälften av bibliotekarierna under det senaste året har bytt eller funderat på att byta jobb på grund av arbetsmiljön. Vad krävs för att vända utvecklingen?

Medverkande: Ola Pilerot, professor vid högskolan i Borås, Helene Öberg, ordförande i Svensk Biblioteksförening, Anna Troberg, ordförande i DIK.

Bemanna skolbiblioteken
Fredag 23/9 klockan 13.30-14.15

DIK har länge lyft vikten av bemannade skolbibliotek och hur de bidrar till lärande och stärkt medie- och informationskunnigheten. Samsynen är bred mellan forskare, beslutsfattare och myndigheter, men fortfarande saknar mer än hälften av eleverna ett bemannat skolbibliotek. Förra året föreslog en statlig utredning att bemannade skolbibliotek ska lagstadgas och att samarbetet med övrig pedagogisk verksamhet ska stärkas. Varför har förslaget inte blivit verklighet och vad vill partierna?

Medverkande: Gunilla Svantorp, ordförande riksdagens utbildningsutskott (S), Gustav Fridolin, utredare SOU, Axel Darvik, skolpolitiker Göteborgs Stad (L), och Anna Troberg, ordförande DIK.

Tillträdesförbud på bibliotek
Fredag 23/9 klockan 15.30-16.15

Biblioteken, som utgör en av samhällets få fria, publika ytor, utmanas med att möta både de besökare som aktivt söker sig dit och de som inte har någon annanstans att fördriva sin tid. Samtidigt ser vi en utveckling med allt grövre våld och ökad narkotikahandel i offentliga miljöer. Hot mot bibliotekarier och besökare blir vanligare. Men löser lagen om tillträdesförbud på bibliotek problemen? Vad är baksidan av att stänga av medborgare från bibliotek?

Medverkande: Helena Jannert, enhetschef för utveckling och ledningsstöd Göteborgs bibliotek och kulturhus, Jenny Hector, bibliotekssocionom Stockholms stadsbibliotek, Carina Ödebrink, ledamot i riksdagens justitieutskott (S) och Anna Troberg, Ordförande DIK.

Alla seminarium sker i Rum för bibliotek H1!

Vi ses i montern!

Har ni några frågor om bokmässan eller annat relaterat, vänligen skriv till oss på fråga@dik.se