I dag släpper fackförbundet DIK en kartläggning av hur den digitala arbetsmiljön ser ut på medlemmarnas arbetsplatser. Undersökningen visar att digitaliseringen höjer kvaliteten på arbetet men att den digitala arbetsmiljön ofta leder till stress, ohälsa och onödiga kostnader för arbetsgivarna.
– DIK:s medlemmar är en viktig och vital del av den digitala revolutionen och har en självklar plats i dess absoluta framkant. Den snabba utvecklingen skapar dock nya utmaningar och därför är det viktigt att undersöka medlemmarnas digitala vardag på arbetet, säger Anna Troberg, förbundsordförande i DIK.
DIK:s medlemmar tillbringar mer än 80 procent av sin arbetstid med digitala verktyg, något som ökar kvaliteten i arbetet, men även stressen. Många vittnar om en digitaliserad arbetsplats som inte är anpassad efter verksamheten och där det saknas inflytande över inköp av verktyg och system.
I genomsnitt går 19 minuter om dagen på teknikstrul. Det motsvarar 618 heltidstjänster och en onödig kostnad om 329 miljoner för arbetsgivarna.
– Det digitaliserade arbetslivet är i sig inte en risk, men dålig kunskap om de speciella utmaningar det erbjuder är det. Vi måste sätta stopp för ett slöseri av pengar – pengar som vi betydligt hellre ser på bordet i nästa avtalsrörelse, säger Anna Troberg.
Medlemmar som har inflytande över sin digitala arbetsmiljö uppger att de är mer nöjda och mår bättre, och de som får ordentlig utbildning i de digitala verktyg de använder upplever också en ökad kvalitet i arbetet.
Hela rapporten kan laddas ner här.
Om DIK
DIK är facket för alla som arbetar eller studerar inom kultur och kommunikation. DIK har fler än 20 000 medlemmar runt om i landet och ingår i Saco, Sveriges akademikers centralorganisation. DIK är partipolitiskt obundet.
Pressbild
Anna Troberg. Foto: Alexander Kallas
https://dik.se/om-dik/opinionsbildning/pressrum/pressbilder/
För mer information och intervjuer, vänligen kontakta:
Robert Stjernberg, pressansvarig
robert.stjernberg@dik.se
072-724 84 10