Kärlek på jobbet – vad gäller?

Elisabet Salas, biträdande förbundsjurist, DIK

Många träffar kärleken på jobbet, men vad är egentligen okej? Får man hångla på konferensen, bli kär i chefen eller flirta vid kaffeautomaten? Elisabet Salas, jurist på DIK, reder ut.

Får man bli kär på jobbet?

– Självklart får man bli kär på jobbet! Och med tanke på hur stor del av vår vakna tid som vi tillbringar på arbetsplatsen är det varken konstigt eller särskilt ovanligt att många hittar kärleken just där. 

Vad ska jag tänka på om jag blir kär i en kollega?

– Det viktiga är att se till att relationen inte påverkar arbetsprestationen eller rubbar organisationens förtroende för er. Jobbar ni på en stor arbetsplats med väldigt lite eller inget samarbete behöver er relation inte bli ett problem. Har ni däremot ett nära samarbete bör ni tidigt informera er närmaste chef om relationen. Då kan ni tillsammans göra en plan för att se till att er relation inte skapar spekulationer eller misstankar om att ni har dubbla agendor. 

Finns det några fall då kärlek på jobbet är olämpligt eller förbjudet?

– Man kan inte inom ett företag eller organisation förbjuda att människor blir förälskade. En kärleksrelation kan inte heller i sig läggas till grund för en uppsägning. Däremot kan det finnas situationer när en relation blir olämplig. Det kan till exempel vara en relation mellan en chef och en direkt underställd medarbetare. Där är risken hög att det uppstår misstankar om favorisering. I sådant fall är det bra att tillsammans med arbetsgivaren försöka komma överens om en omplacering till en annan enhet eller position.