Klarna tecknar kollektivavtal – strejken avblåst

avtal_fackforbundet-dik

Efter nära ett års resultatlösa förhandlingar och därefter strejkvarsel från fem förbund har Klarna tecknat kollektivavtal för sina anställda. Målet med konfliktvarslet är därmed uppnått och strejken är avblåst.

In English

Strejkvarslet lades torsdagen den 26 oktober av Unionen och Sveriges Ingenjörer. Sen följde sympativarsel från DIK, Akademikerförbundet SSR och Naturvetarna. Det var i fredags den 3 november som överenskommelsen till slut blev klar.

– Det är glädjande att Klarna nu har tagit det här viktiga steget. Det är positivt för de anställda, för Klarna som företag och för tech-branschen som helhet. Strejken har handlat om så mycket mer än några enskilda förmåner som frukostar eller träningskort. Nu får de anställda stabila villkor, trygghet och inflytande på arbetsplatsen, säger Anna Troberg, ordförande på DIK.

Från och med den 1 januari 2024 kommer Klarna vara medlemmar i Bankinstitutens arbetsgivareorganisation (BAO) och omfattas av kollektivavtal mellan BAO och Finansförbundet, Sveriges ingenjörer och Akavia.

– Kollektivavtal är ett bra verktyg för att skapa flexibla och branschanpassade lösningar som tar hänsyn till både anställda och arbetsgivare. Det här är ett styrkebesked för den svenska modellen, och ett viktigt steg för att skapa stabila villkor i tech-branschen. Tillsammans med de andra facken har vi visat vi är starka när vi står enade, säger Magnus Berg, förhandlingschef på DIK.