Poddserie om AI i arbetslivet

AI på jobbet

Hur kommer AI påverka arbetslivet för de som jobbar med kultur och kommunikation? I en minipoddserie undersöker DIK:s förbundsordförande Anna Troberg frågan om AI och yrkeslivet tillsammans med experter från olika områden.

Missa inte chansen att få en djupare förståelse av hur AI kan påverka dig och din bransch och hur du ska göra dig redo för den tekniska utvecklingen som redan har börjat.

Under hösten 2023 släpper vi nedanstående tre delar i podden om hur AI kan komma att påverka DIK:s medlemmar. Prenumerera på podden i din poddspelare för att inte missa något avsnitt.

1. Så påverkas kommunikatörerna av AI

AI-utvecklingen påverkar och kommer fortsätta påverka alla yrken och yrkesroller på arbetsmarknaden. Hur påverkas kommunikationsbranschen och arbetsmiljön av de nya förutsättningarna? Hur kan de nya verktygen användas och vad behövs för att rusta kommunikatörerna för förändringen? 

Petronella Barvaeus strateg på Maniola Studios och DIK:s förbundsordförande Anna Troberg diskuterar hur kommunikatörer och deras arbetsuppgifter påverkas, vilka utmaningar och möjligheter de nya verktygen erbjuder och vad kommunikatörer behöver göra för att anpassa sig till förändringen. 

Lyssna via Podcaster

Har du problem med länken?
Gå till DIK dialog på Libsyn.

2. Så kommer AI förändra kultursektorn

Hur kan nya AI-verktyg användas för att rusta arkivarier, bibliotekarier och museianställda för förändringen?  Hur kan de som jobbar i kultursektorn använda sig av AI redan nu och i framtiden och kan AI förenkla deras jobb? AI har seglat upp som ett hett ämne inom kultursektorn och i det här poddavsnittet djupdyker vi i det.

Medverkande: Lars Ilshammar, historiker, Henrik Summanen, samordnare Riksantikvarieämbetet och Anna Troberg, förbundsordförande DIK .

Lyssna på Podcaster

Har du problem med länken?
Gå till DIK dialog på Libsyn.

3. AI och samhället

Med hjälp av AI kan vi jobba mer effektivt och förbättra produktiviteten, men hur vill vi att det ska användas? Vilka arbetsuppgifter vill vi ersätta eller förenkla? Finns det uppgifter vi inte vill att AI ska ta över? Kan produktivitetsvinster till och med användas för att förkorta arbetstiden? Dessa frågor och många fler diskuterar vi i detta avsnitt om AI och framtidens samhälle.

Andra frågor vi dyker in i är: vad innebär EU:s AI-direktiv? Vad kan och vad behöver göras politiskt för att säkerställa att AI kommer till så bra nytta som möjligt och inte missbrukas? Och vad kräver vi av arbetsgivare och fackförbund framöver?

Medverkande: Jonna Bornemark, filosof, German Bender, utredningschef Arena Idé, doktorand Handelshögskolan och gästforskare på Harvard, Anna Troberg, förbundsordförande DIK 

Lyssna på Podcaster

Har du problem med länken?
Gå till DIK dialog på Libsyn.