Gå till innehåll

Om inkomstförsäkring

Inkomstförsäkring

Att bli av med jobbet kan innebära utmaningar – inte minst ekonomiskt. Därför ingår en inkomstförsäkring när du blir medlem i DIK, som tillsammans med a-kassan ger dig en extra trygghet tills du hittar ett nytt arbete.

Hur fungerar inkomstförsäkringen?

Inkomstförsäkringen är en extra trygghet utöver a-kassan och fungerar som ett komplement till den. Tillsammans med a-kassan kan ersättningen från inkomstförsäkringen motsvara upp till 80 procent av din gamla lön. Taket är 100 000 kr/månad och det går att teckna tilläggsförsäkringar för utökad tidsperiod eller högre tak. 

Ersättningen betalas ut när du varit arbetslös i 7 dagar och därefter i sammanlagt 120 ersättningsdagar, om du blir ofrivilligt arbetslös. Försäkringens grundnivå ingår i medlemskapet i DIK.  

Varför behövs en inkomstförsäkring?

En inkomstförsäkring är en trygghet, även om behoven kan se olika ut. Har du jobbat länge på din arbetsplats är chansen större att du får behålla jobbet vid en eventuell neddragning, men oavsett detta är en uppsägning ofta en händelse i livet som, i alla fall tillfälligt, kan få din ekonomi i svängning och innebära känslor av oro och osäkerhet.

Eftersom ersättningsnivån i den allmänna arbetslöshetsförsäkringen är låg slår det oftast mycket hårt på ekonomin att vara arbetslös, om så bara en kort period. Det är bara ifall du tjänade mindre än 25 000 kr/månad när du blev av med jobbet som en inkomstförsäkring kan sägas vara överflödig. Det är nämligen taket i a-kassan, som innebär att du inte kan få ut mer än cirka 14 500 kr efter skatt.