Om semester

semester - bild

Återhämtning är viktigt. Vila och tid för andra aktiviteter än jobb ger nya krafter och inspiration. Alla med en anställning har rätt till 25 betalda semesterdagar per år, men med kollektivavtal kan det vara ännu mer.

Semesterlagen

Enligt semesterlagen har alla med en anställning rätt till 25 dagars semester per år – det innebär att du har betald ledighet som du tjänar in till. Dessutom innebär reglerna i semesterlagen att du, förutom din vanliga lön, också får lite extra pengar – ett så kallat semestertillägg. Har din arbetsgivare kollektivavtal kan det ge dig både fler semesterdagar och mer semestertillägg. Semesterlagen säger också att du kan ta ut fyra veckors sammanhängande semester mellan juni och augusti. Om du blir sjuk under semestern ska du sjukanmäla dig precis som när du jobbar, eftersom du har rätt att i stället få sjuklön och i så fall kan ta ut semesterdagarna vid ett senare tillfälle.   

Semesterlön och semestertillägg

Den lön du får när du har betald semester motsvarar din vanliga lön, men kallas i stället semesterlön. Det innebär att det finns ett semestertillägg på 0,43 % av månadslönen – med kollektivavtal är procentsatsen oftast högre.  

Semesterersättning

Semesterersättning är den summa du får i pengar om din anställning upphör utan att du tagit ut dina betalda semesterdagar. Den är en laglig rättighet och kan inte förhandlas bort. Har du tagit ut semester i förskott dras den summan på din slutlön – med några undantag:

  • anställningen upphör på grund av arbetsbrist. Då görs det inget avdrag på slutlönen. 

  • förskottsdagarna är äldre än fem år. Då skrivs de av helt och hållet, oavsett anledning till att anställningen upphör. 

Ibland varierar ens anställning och lönenivå. Då beräknas semesterlön och semesterersättning i stället med procentregeln. Om du i anställningen haft en semesterrätt på 25 dagar, blir semesterersättningen enligt procentregeln 12 % av din lön under året. Har du rätt till fler betalda dagar ökar även procentsatsen.  

Det är viktigt att du tar semester när det är semester. DIK rekommenderar att du stänger av jobbtelefonen och inte kollar jobbmailen under den här perioden. Samma sak gäller om du blir sjuk. Att vara sjuk är inte att bli återhämtad och ha semester, så glöm inte bort att du kan sjukanmäla dig under semestern och ta igen de dagarna senare.