Är det äntligen dags för årets lönerevision? Här reder DIK:s lönecoach Per Johansson ut vad du som förtroendevald kan göra och hur du kan uppnå resultat.
Känner du dig osäker på vad du som lokalfacklig ska göra under lönerevisionen? Lugn, du är inte ensam. Om du läser hela artikeln så kommer du känna dig betydligt tryggare i ditt uppdrag.
Löneavtalet och processen
Löneavtalet är ett kollektivavtal mellan fack och arbetsgivarorganisation. Det betyder i klartext att det som står däri är vad parterna kommit överens om ska gälla för lönesättning. Exempelvis finns en skrivning i det statliga avtalet (RALS-T) om att lönerna ska möjliggöra för arbetsgivaren att bibehålla och nyrekrytera kompetens. Ligger en myndighet väldigt lågt lönemässigt för en viss yrkesgrupp, så finns det anledning för er fackliga att påpeka det för arbetsgivaren i det inledande mötet med arbetsgivaren, förberedelsen. Vilket för oss in på formalian, själva processen.
Ert löneavtal säger att det lokala facket ska ha två möten med arbetsgivaren. Resten sköts mellan chef och medarbetare. Vid förberedelsen bestämmer ni i dialog med arbetsgivaren hur årets löneöversyn ska gå till. I avstämningen utvärderar ni och arbetsgivaren hur väl detta har fungerat. Några frågor att diskutera:
Har lönesamtalen ägt rum?
Har chef sakligt (utifrån löneavtalet) kunnat motivera lönepåslaget?
Har arbetsgivaren förändrat det parterna ville förändra i lönebilden?
Syftet med processavtalet är att chefer ska bli duktigare på en saklig lönesättning, utifrån individuell prestation, kompetens, svårighetsgrad i jobbet med mera. Chef kan alltså inte säga att en medarbetare gjort ett kanonjobb och sen erbjuda ett lönepåslag på 200 kronor med hänvisning till att hen saknar pengar.
Det statliga avtalet är också det enda löneavtalet på arbetsmarknaden där medarbetaren kan förklara sig oenig med sin chef om lönen. Fast här börjar det bli komplicerat för egentligen är det själva processen man är oenig om, inte lönen. Exempelvis chefen i exemplet ovan som berömmer arbetsinsatsen men ger ett mycket lågt lönepåslag, då fungerar inte processen som tänkt.
I förberedelsen så bestämmer ni förtroendevalda i dialog med arbetsgivaren hur ni ska hantera oenighet. Det finns två alternativ: traditionell förhandling (mellan Saco-S lokalt och arbetsgivaren) eller fyrpartssamtal (mellan medlem och chef, förstärkt med hr och lokala facket).
Inför förberedelsen
Be att få dokumentation från arbetsgivaren för Saco-S medlemmar. Exempelvis löneutveckling de senaste tre åren för era yrkesgrupper eller befattningar. Se om något sticker ut negativt, exempelvis att en yrkesgrupp halkat efter lönemässigt, att kvinnor i en yrkesgrupp har lägre löner än männen. Jämför löner med andra avdelningar inom myndigheten, andra myndigheter och/eller mot andra arbetsmarknadssektorer. Kan arbetsgivaren säkerställa att de kan bibehålla och nyrekrytera kompetens med nuvarande löneläge? Diskutera frågan med arbetsgivaren.
En checklista inför er analys av nuläget:
Statistik – lönebild/lönespridning
Hur ser marknaden ut?
Förändringar i uppdraget/ vad som ska levereras
Titta på lönekriterierna – fungerar de?
Fundera på personalomsättningen – är lönen orsak?
Fungerar medarbetarsamtalen?
Vad behöver förändras?
På staten är tanken att Saco-S och arbetsgivaren ska finna samsyn genom dialog, det är alltså inte alls lika vanligt att lägga yrkanden, även om den möjligheten finns. Men huvudlinjen är samsyn genom dialog.
Inför avstämningen
Ni får gärna skicka ett medlemsbrev där ni berättar om vad som gäller inför årets lönerevision och att ni vill veta hur bra cheferna följer det ni och arbetsgivaren kommit överens om. Det är nämligen den återkopplingen ni tar med er tillbaka till avstämningen. Som alltid, ställ frågor till arbetsgivaren: ”I år har flera chefer haft svårt att sakligt motivera lönepåslagen, hur tänker ni som arbetsgivare agera för att säkerställa att detta fungerar nästa år?”
På staten följer du upp lönestatistiken på gruppnivå inför avstämningen för att se om utvecklingen ser ut som ni har pratat med arbetsgivaren om i förberedelsen. Ser det inte ut så får ni lyfta frågan med arbetsgivaren i avstämningen och prata om hur detta ska fungera bättre vid nästa lönerevision.
Och så tar ni med era slutsatser inför nästa års lönerevision. För lönerevisionen för nästa år börjar i samma sekund som årets lönerevision tar slut. Med andra ord, lönerevisionen pågår hela tiden. Så känner du att du missat att lyfta något i årets revision så är du är bara tidig med nästa års lönerevision.
Och kom ihåg: Det lokalfackliga arbetet med lönerevisionen gör skillnad. Lycka till och tack för ditt engagemang!