Frågor och svar om dygns- och veckovila

En ny dom från EU-domstolen har förtydligat hur arbetstidsregler om dygns- och veckovila ska tolkas. Domen innebär att man måste få både dygnsvila och veckovila separat.

Vad Àr dygnsvila?

Dygnsvila Àr den lediga tid alla har rÀtt till mellan arbetspassen. Enligt arbetstidslagen ska den sammanhÀngande ledigheten vara minst 11 timmar pÄ en 24-timmarsperiod.

Vad Àr veckovila?

Veckovila Àr den lediga tid alla har rÀtt till under varje sjudagarsperiod. Enligt arbetstidslagen ska den sammanhÀngande ledigheten vara minst 36 timmar pÄ en sjudagarsperiod.

Hur kommer DIK:s medlemmar mÀrka förÀndringen?

MÄnga verksamheter har varit tvungna att se över sina scheman utifrÄn den nya EU-domen. Det kan pÄverka DIK-medlemmars scheman pÄ t.ex. helger, för att tillgodose bÄde dygnsvila och veckovila.

Vad innebÀr domen?

Domen förtydligar att dygnsvila och veckovila Àr separata rÀttigheter som inte kan förlÀggas samtidigt. Det betyder att du inte kan inleda din veckovila om 36 timmar om du inte har fÄtt din senaste dygnsvila om 11 timmar inom berÀkningsperioden.

Vad Àr en berÀkningsperiod?

NÀr det gÀller veckovila Àr det en schemaperiod om 7 kalenderdagar som kan börja vilken dag i veckan som helst. För dygnsvila Àr det en period pÄ 24 timmar som kan börja nÀr som helst pÄ dygnet. BerÀkningsperioden bestÀms lokalt, slutligt av arbetsgivaren, men efter samverkan med fackliga organisationer. Observera att arbetstagare pÄ samma arbetsplats kan ha individuella berÀkningsperioder!

Vilka berörs av förÀndringen?

Alla som inte jobbar mÄndag-fredag utan ibland eller kontinuerligt tjÀnstgör pÄ helger och/eller kvÀllar. Till exempel bibliotekarier som gÄr pÄ schema, museianstÀllda, arkeologer och teckensprÄkstolkar.

Vad betyder det hÀr för den lokala schemalÀggningen?

Arbetsgivaren mÄste lÀgga schemat sÄ att bÄda rÀttigheterna tillgodoses. Det kan vara en utmaning i verksamheter som har öppet sju dagar i veckan, men det Àr arbetsgivarens ansvar att se till att schemat följer lag och kollektivavtal. Facket lokalt bevakar att dessa viktiga skyddsregler följs och att berÀkningsperioderna tydligt framgÄr av schemat.

Betyder det hÀr att man alltid mÄste vila 47 timmar i strÀck?

Inte per automatik. I de flesta fall blir det sÄ, men det beror pÄ nÀr brytpunkterna ligger och hur berÀkningsperioderna ser ut.

SÄ hur kan vi veta att vÄrt schema följer reglerna?

DIK:s kansli kan granska schemat. Skicka in schemat till oss pÄ lokalfacklig@dik.se tillsammans med de specifika frÄgor ni har. Vi behöver ocksÄ uppgifter om vilka berÀkningsperioder som gÀller.

Vi kan inte bemanna vÄra öppettider hela helgen om de hÀr reglerna ska följas, hur gör vi dÄ?

Reglerna Àr tvingande och om arbetsgivaren har svÄrt att bemanna, sÄ kan man 1) anstÀlla fler personer eller 2) se över öppettiderna.

PÄ kommunal/regional sektor har SKR gÄtt ut med att man kan fortsÀtta med schemalÀggningen som förut, vad betyder det?

Centrala parter vill utreda vad domen innebÀr för viloreglerna i kollektivavtalet AllmÀnna bestÀmmelser. Till dess menar SKR att man kan fortsÀtta med schemalÀggningen som hittills. De verksamheter som redan har schemalagt med utgÄngspunkt i 47 timmar bör dock inte Àndra detta, dÄ man i och med det har tagit rimlig höjd för konsekvenserna av EU-domen.

Vad innebÀr förÀndringarna som började gÀlla 1 oktober 2024?

Den 1 oktober kom Àndringar i kommuner och regioners arbetstidsregler. Dessa berör frÀmst reglerna om dygnsvila. I korthet innebÀr den förÀndringen att de anstÀlldas rÀtt till 11 timmars sammanhÀngande dygnsvila under varje 24-timmarsperiod förstÀrks och att möjligheterna att göra undantag begrÀnsas.