Gå till innehåll

Att jobba och studera

arbeta-studera-jobba-som-student fackforbundet-DIK

Att arbeta under tiden du studerar kan ge dig extra pengar i plånboken – men också värdefull erfarenhet inför den kommande karriären. Här har vi samlat några saker som är bra att tänka på för dig som vill arbeta under studierna.

Genom att arbeta under studietiden får du träna upp dina samarbets- och ledarskapsförmågor. Förhoppningsvis får du även omsätta delar av det du studerar i praktiken.

Så mycket får du som studerar tjäna

Om du har landat ett intressant jobb kan det vara lockande att arbeta så mycket som möjligt, men håll koll på fribeloppet! Det är det högsta beloppet som du får ha i inkomst innan studiemedlet påverkas. Hos CSN kan du läsa mer och räkna ut vilket fribelopp som gäller för dig. Under coronapandemin har regeringen beslutat att slopa fribeloppet helt, ett beslut som gäller fram till och med 30 juni 2021.

Planera in återhämtning

Om du ska orka studera och arbeta samtidigt så behöver du också ha tid för återhämtning. Lägg in återhämtning i kalendern och ha en öppen dialog med din arbetsgivare eller i din arbetsintervju, om hur mycket du har möjlighet att arbeta. Har du frågor om dina arbetsvillkor eller om du upplever att du inte får gehör hos din arbetsgivare, så kan du ta kontakt med ditt fackliga ombud. De flesta arbetsplatser har en facklig representant som kan hjälpa dig. Du kan också höra av dig till DIK med dina frågor och för att få arbetsrättsligt stöd.

Få experthjälp för att hitta drömjobbet

Skriv ett bra CV, vässa Linkedin-profilen, hör av dig till intressanta arbetsgivare, nätverka, begär en rimlig lön… Ibland kan det vara svårt att veta vart du ska börja när det är dags att söka ett extrajobb. Studentmedlemmar kan få hjälp av DIK:s certifierade karriärcoacher. De hjälper dig både inför att du ska söka extrajobb och när du letar praktikplats. När du ska lämna ett löneanspråk finns också DIK:s lönecoacher som kan hjälpa dig med både ingångslön och att prata löneutveckling.

Kvalificerade jobb för studenter

Visst är det bra med en extra inkomst – men för att ditt extraarbete ska vara så relevant som möjligt när du väl ska ut i arbetslivet, så är det såklart bra om du får arbeta med arbetsuppgifter kopplade till det du faktiskt studerar. Gör en lista med arbetsgivare du tycker verkar intressanta och kontakta dem.

DIK ingår i AkademikerAlliansen, som har varit med och tecknat det så kallade studentmedarbetaravtalet – ett avtal mellan arbetsgivarorganisationer inom kommuner, landsting och regioner samt flera fackförbund för akademiker. För dig som student innebär avtalet att du blir anställd på schyssta villkor vad gäller arbetstider, lön och försäkringar. Enligt avtalet ska du också få tillgång till en mentor så att erfarenhetsutbytet mellan dig och arbetsgivaren blir så meningsfullt som möjligt. På pluggjobb.se hittar du tjänster med studentmedarbetaravtal.

A-kassan och vara student?

A-kassan är till för de som jobbar, därför kan du inte gå med i en a-kassa under din studieperiod eller om du har studieuppehåll. Men det finns undantag – om du har jobbat innan du började plugga eller om du jobbar extra vid sidan av, så kan du gå med i a-kassan under din studieperiod. Då kan du samla på dig viktiga dagar som kan löna sig om du exempelvis inte skulle få jobb direkt efter examen. Här kan du läsa mer om a-kassan och hur du går med!