Gå till innehåll

Förälder och student

foralder-student

Om du blir förälder medan du studerar är ett par saker extra bra att veta så att du får rätt föräldrapenning. Beroende på om du haft ett jobb tidigare eller inte, får du olika typer av ersättning från Försäkringskassan. 

En förutsättning för att få studiestöd från CSN är att du studerar. Därför har du inte rätt till studiestöd om du avbryter studierna eller gör studieuppehåll för att vara föräldraledig. Beroende på om du haft ett jobb tidigare eller inte, får du olika typer av ersättning från Försäkringskassan. Det är också mycket viktigt att du anmäler till CSN att du är föräldraledig så att du slipper betala tillbaka pengar.

Här kan du läsa mer om studiestöd från CSN!

Föräldrapenning när du studerar

Från Försäkringskassan kan du få ersättning när du blir förälder, i form av föräldrapenning. Har du inte tidigare haft en anställning, blir ersättningen betydligt mycket mindre. Har du däremot haft ett jobb innan du började plugga, kan du få ersättning baserat på din tidigare lön. Om du planerar, eller så fort du vet, att du ska bli förälder är det bra att kontakta Försäkringskassan för att få reda på vad du har för möjligheter.

Att ha barn och studera

Om du pluggar och ditt barn blir sjukt finns det möjlighet att du får behålla dina bidrag och lån om du inte kan studera. Anmäl alltid till CSN när du vabbar (vab = vård av barn). Förutom att du kan få behålla studiestödet finns det trygghetsregler som hjälper dig, till exempel om dina studieresultat påverkas på grund av frånvaron. Det kan också vara bra att känna till att du kan få ett så kallat tilläggsbidrag när du studerar. Här kan du läsa mer om vad som gäller när du blir förälder.

Här kan du läsa mer om vad som gäller när du blir förälder

Att bli förälder