Gå till innehåll

Sjuk som student

sjuk som student

Alla kan bli sjuka eller skada sig. Som student kan det kännas oroligt att bli sjukskriven under studietiden - tänk om jag missar både viktig tid och CSN? DIK reder ut grunderna.

Att bli sjuk under studietiden behöver inte innebära att du förlorar hela ditt CSN. För att det inte ska hända, behöver du anmäla din sjukdom till Försäkringskassan, helst från första dagen. Gör du det kan du få behålla dina bidrag och lån medan du är sjuk. Är du sjuk längre än två veckor behöver du läkarintyg för att inte studiemedlen ska påverkas.

Om du dessutom arbetar vid sidan av studierna, har du som anställd även möjlighet att få ersättning från Försäkringskassan i form av sjukpenning för den förlorade arbetsinkomsten. Arbetar du regelbundet och har gjort det hos samma arbetsgivare i mer än sex månader kan du dessutom ha rätt till sjuklön från arbetsgivaren. 

Ta reda på det du behöver veta i tid!

Det är viktigt att tänka på att vara ute i god tid – ju tidigare du ser till att ta reda på vad som gäller och hur du ska gå tillväga, desto bättre. Om du mår för dåligt för att själv ordna med det som behövs, kolla om det finns någon omkring dig som kan hjälpa till: en vän, släkting eller annan närstående. 

Det är också viktigt att ta kontakt med den institution du studerar på – vad kommer hända med den förlorade tid du missar under sjukdomen? Kommer du behöva läsa om hela kursen kan det vara bra att veta det från början så du bättre kan planera din tid. 

Här kan du läsa mer om hur du går tillväga om du dessutom jobbar vid sidan av dina studier.

Vad händer om jag blir sjuk?