Regeringen och Sd lÀmnar idag förslag till förÀndringar i a-kassan som bland annat innebÀr att ersÀttningen ska baseras pÄ inkomst i stÀllet för arbetad tid och att ersÀttningsnivÄerna ska trappas av ju lÀngre tid man Àr arbetslös. Tanken Àr att förÀndringarna ska antas i riksdagen i vÄr och införas hösten 2025.
Vad tycker DIK om förslaget att ersÀttningen i a-kassan i framtiden ska baseras pÄ inkomst?
DIK Àr positiva till förslaget. Det ökar tydligheten i försÀkringen och kommer förenkla för exempelvis a-kassorna men ocksÄ för egenföretagare som inte alltid inkluderas i trygghetssystemen pÄ ett likvÀrdigt sÀtt som anstÀllda. Förslaget kommer ocksÄ underlÀtta för de av DIK:s medlemmar som kombinerar olika former av anstÀllningar.
Vad tycker DIK om förslaget om att ersÀttningsnivÄerna ska trappas ned över tid?
DIK ser inget behov av ytterligare nedtrappningar i arbetslöshetsersÀttningen. Den som förlorar jobbet mÄste fÄ en ersÀttning som det gÄr att leva pÄ och den trygghet och tid som behövs för att stÀlla om till ett nytt arbete som motsvarar personens utbildning. Ingen tjÀnar pÄ att individer pressas ut i felmatchade jobb.
Vad behöver göras för att förbÀttra stödet till arbetslösa?
IstÀllet för att trappa ned ersÀttningen behöver regeringen satsa pÄ bÀttre strukturer för omstÀllning, stöd och kompetensutveckling i hela landet. Det behövs bland annat ett bredare, mer flexibelt och mer relevant utbud av fortbildning inom DIK:s omrÄden.
Det Àr ocksÄ viktigt att det Àven i fortsÀttningen finns möjlighet att trÀffa en arbetsförmedlare och fÄ mer personligt stöd Àn vad som kan erbjudas via digitala tjÀnster. Det Àr framför allt viktigt för personer som stÄr lÄngt frÄn arbetsmarknaden eller har mindre kunskaper i svenska.
DIK vill ocksÄ betona att ersÀttningsnivÄerna i a-kassan över tid har halkat efter inkomstutvecklingen vilket innebÀr att ersÀttningen blivit orimligt lÄg utan en facklig inkomstförsÀkring. DIK vill se en permanent höjning av arbetslöshetsersÀttningen och att taket ska indexeras sÄ att det följer inflation och löneutveckling.
Mer om förslagen
Förslagen presenterades pÄ en presstrÀff som regeringen höll den 14 februari 2024 och baseras pÄ en tidigare statlig utredning: Ett nytt regelverk för arbetslöshetsförsÀkringen, SOU 2020:37.