DIK kommenterar vårändringsbudgeten

Tidigare i dag presenterade regeringen vårändringsbudgeten. Bland annat satsas det på fler böcker i förskolan, möjlighet till mer långsiktighet för teckenspråkstolkutbildningar och fokus på arbete mot sexuella trakasserier. Här är DIK:s kommentar.

NÄgra glada tillskott finns att hitta i regeringens vÄrÀndringsbudget; satsningen pÄ fler böcker i förskolan, möjlighet till mer lÄngsiktighet för teckensprÄkstolkutbildningar och fokus pÄ arbete mot sexuella trakasserier Àr vÀlkommet.

Att tidigt möta litteratur stÀrker barns sprÄkkunskaper och litteraturen har en fantastisk förmÄga att öppna dörrar till nya vÀrldar. Men 50 nya böcker per förskola ska inte blandas samman med ett bibliotek, vilket regeringen gjort nÀr satsningen presenterats. Ett bibliotek krÀver utbildad personal, det vill sÀga bibliotekarier. DÀrför Àr det viktigt att satsningen pÄ fler böcker inte trÀnger undan besöken pÄ bibliotek som mÄnga förskolor gör, dÀr kan mötet med en barnbibliotekarie göra att Àn fler nycklar till nya vÀrldar hittas.

Regeringen ber riksdagen i vÄrÀndringsbudgeten att det utrymme regeringen har för att tilldela extra medel till tolkutbildning förlÀngs. I nulÀget kan regeringen skjuta till extra medel för teckensprÄkstolkutbildning fram till 2021. Men dÄ de flesta teckensprÄkstolkutbildningar Àr pÄ tre eller fyra Är efterfrÄgas en möjlighet att det extra utrymmet ges fram till 2023 sÄ att utbildningarna kan ge tvÄ utbildningsomgÄngar. DIK ser positivt pÄ möjligheten dÄ det ger förutsÀttningar för ökad trygghet med lÄngsiktiga förutsÀttningar bÄde för studenter och utbildningsanordnare. DÀremot finns en större problematik dÄ vi i dagslÀget Ä ena sidan har tolkanvÀndare som inte fÄr tillgÄng till tolkar pÄ grund av ett haltande ramverk. Samtidigt kan alla som utbildar sig till tolkar inte kan rÀkna med jobb pÄ grund av att arbetsgivarna inte har rÄd att anstÀlla dÄ de ekonomiska anslagen Àr för lÄga. Den tolktjÀnstutredning som lÀmnades till regeringen för ett drygt Är sedan behöver lyftas upp ur byrÄlÄdan sÄ att tolkanvÀndare fÄr god tillgÄng till tolk och sÄ att tolkarna fÄr rimliga förutsÀttningar för sitt arbete.

Slutligen, Àr det mycket positivt att höstens #metoo-upprop fÄtt tydliga avtryck i vÄrbudgeten. Uppropen har med all önskvÀrd tydlighet visat att arbetet mot sexuella trakasserier och sexuellt vÄld bÄde pÄ arbetsplatser och i övriga samhÀllet har varit undermÄligt. Mer pengar till informations- och utbildningsinsatser kring sexuella trakasserier inom bland annat skolan, socialtjÀnsten och arbetsmarknaden Àr en god investering för bÄde samtiden och framtiden.