DIK:s löneguide – så är lönerna i kultur, kommunikation och kreativ sektor

DIK:s medlemmar har haft en bra löneutveckling under 2024 – i snitt låg den på 4,6 procent. Det innebär reallöneökningar för första gången på tre år. Bäst löneökning har de som bytt jobb eller befattning fått. Läs mer om löneläget inom kultur, kommunikation och kreativ sektor.

2022 och 2023 var inflationen hög i Sverige och låg på över 8 procent. Därefter har den sjunkit tillbaka och under 2024 låg den i snitt på 2,8 procent. Det innebär att medlemmarna för första gången på tre år fick reallöneökningar – i snitt ökade reallönen förra året för en DIK-medlem med 1,8 procent. Experter bedömer att inflationen kommer fortsätta vara låg under de kommande åren. Trots detta kommer det sannolikt ta många år att ta igen de reallöneökningar som tappats under den här perioden.

Är du medlem? På "Mitt DIK" hittar du den fullständiga rapporten och har tillgång till Saco lönesök. Du loggar enkelt in med Bank ID.

Logga in för att se lönestatistiken

Är du inte medlem ännu?

Just nu skickar vi lönestatistiken gratis till dig om du fyller i formuläret nedan.

Lönerna högre inom kommunikationsyrkena

Löneläget är högst för DIK:s medlemmar som jobbar med forskning eller kommunikation och lägst bland bibliotekarier och teckenspråkstolkar. Kulturyrken har genomgående lägre löner än kommunikationsyrken. De högsta lönerna har kommunikationscheferna och de lägsta lönerna har museivärdar och arkiv- och biblioteksassistenter.

Så hög lön har den genomsnittliga DIK-medlemmen

År 2024 var medianlönen för en DIK-medlem 40 900 kronor. DIK organiserar en stor bredd av yrkesgrupper och lönerna varierar beroende på till exempel arbetsområde, titel, sektor, ålder, kön eller yrkesort. Läs den fullständiga rapporten för att se lönerna nedbrutet på olika parametrar.

Löneutvecklingen inom DIKs yrken.png

Löneklyftan ökar – männens löner drar ifrån

Rapporten visar att männen tjänar i snitt 1 200 kronor mer än kvinnorna varje månad. Männen har också fått en högre löneökning än kvinnorna under året.

Alla arbetsgivare måste aktivt förebygga och åtgärda diskriminering, kartlägga och åtgärda löneskillnader mellan könen varje år. DIK driver krav på att Diskrimineringsombudsmannens tillsyn ska skärpas och att arbetsgivare som bryter mot lagen ska få sanktioner. DIK arbetar även med att öka kunskapen om diskriminering och lönekartläggningar.

Cirka 75 procent av DIK:s medlemmar är kvinnor och de flesta jobbar i kvinnodominerade yrken med låga löner i förhållande till utbildning. DIK kämpar mot denna värdediskriminering genom både opinionsbildning och förhandlingar. Ett jämställt uttag av föräldraförsäkringen är också viktigt för jämställda löner, därför driver DIK krav på en tredelad föräldraförsäkring. DIK kräver också bättre finansiering av kultursektorn för höjda löner och bättre arbetsmiljö.

Om du som medlem vill engagera dig i kampen för jämställda löner kan du delta i kampanjen Lön hela dagen som i år genomförs i mars inför Internationella Kvinnodagen samt i november i samband med Equal Pay day. Du kan också använda vår verktygslåda för opinons- och påverkansarbete.

DIK:s rekommenderade ingångslöner

För nyexaminerade medlemmar rekommenderar DIK en ingångslön på 35 000 kronor för kommunikatörer och närliggande yrken, och 33 000 kronor för bibliotekarier, museiintendenter och andra kultur- eller språkyrken

Så samlar vi in lönestatistiken

Varje år skickar DIK ut en löneenkät för att undersöka löneutvecklingen inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. I löneenkäten 2024 svarade 10 214 personer, vilket ger en svarsfrekvens på 49,5 procent. Enkäten genomfördes 4 november till 16 december och siffrorna avser löneläget i oktober 2024.

Resultaten sammanställs och görs sökbara så att du som medlem kan hitta lönestatistik för ditt yrkesområde. Genom att jämföra hur din lön står sig mot andras får du ett bättre läge inför löneförhandlingen.  

Lönestatistiken är dessutom ett viktigt verktyg i DIK:s arbete för att förbättra villkoren inom kultur, kommunikation och kreativ sektor. 

Så arbetar DIK för att stärka medlemmarnas löneutveckling

DIK arbetar på flera sätt för att medlemmarna ska få en bra löneutveckling. Bland annat genom förhandling inom DIK:s avtalsområden och genom att stötta lokalfackliga företrädare och se till att de involveras tidigt i lokala löneprocesser. Förbundet arbetar också med påverkansarbete där vi bland annat driver på för att kultursektorn ska få mer resurser så att lönerna kan höjas. Som medlem kan du också boka kostnadsfria samtal med DIK:s lönecoacher som stöttar dig inför löneförhandlingen.

Vill du veta vad andra tjänar i ditt yrke och bransch?  

Om du är medlem i DIK kan du logga in på Mina Sidor och ladda ner rapporten för att se och jämföra aktuella löner för några av DIK:s vanligaste yrkesgrupper, till exempel kommunikatörer, bibliotekarier och arkivarier. Där kan du också söka själv i Saco lönesök – Sveriges största databas för akademikerlöner. Här kan du se statistik för ännu fler yrken och filtrera på exempelvis geografiskt område eller utbildningsnivå.  

På Mitt DIK kan du också boka ett samtal med DIK:s lönecoacher, som svarar på dina funderingar om till exempel ingångslön, löneförhandling och andra villkor kopplade till din löneutveckling.