Biblioteken spelar en avgörande roll för demokrati, för att minska klyftor mellan grupper, för integration och för att motverka desinformation och faktaresistens. DIK Àr glada att biblioteken som samhÀllsbÀrande funktion tydligt lyfts fram i strategin, och vÀlkomnar sÀrskilt skrivningarna om att biblioteksvÀsendet och bibliotekariekompetens ska integreras i andra samhÀllsinstanser och funktioner, exempelvis i totalförsvaret.
DIK vÀlkomnar ocksÄ ambitionen att skapa mer struktur och lÄngsiktighet pÄ omrÄdet, sÀrskilt i frÄga om finansiering och samverkan. Stabil och trygg grundfinansiering Àr nödvÀndig för att komma bort frÄn kortsiktiga medel och projekt, och för att sÀkerstÀlla likvÀrdighet. En nationell samordning skapar bÀttre förutsÀttningar för att stötta kommunerna i sina uppdrag, och för att samla och sprida goda exempel och metoder, exempelvis kring insatser för MIK och lÀsfrÀmjande, digitala plattformar och lösningar, och för att motverka hot och vÄld pÄ biblioteken.
DIK vÀlkomnar att strategin pekar ut skolbiblioteken som ett viktigt omrÄde. Vi anser dock att strategin tydligare bör fokusera pÄ den akuta bristen pÄ utbildade bibliotekarier, och hur bemanningen av skolbiblioteken kan lösas. Behovet av fler utbildningsplatser mÄste fÄ större utrymme i den slutgiltiga strategin, och man behöver ocksÄ ha förslag pÄ hur situationen kan hanteras pÄ kort sikt.
Skolbiblioteksverksamheten ska drivas av utbildade bibliotekarier i samarbete med pedagoger och skolledning. För att det ska bli verklighet behöver skollagen skrivas om sÄ att det blir tydligt att skolbiblioteken ska bemannas med bibliotekariekompetens och att skolbibliotekens pedagogiska funktion ska tas tillvara. DIK anser ocksÄ att det bör tydliggöras att satsningar pÄ bemannade och vÀlfungerande skolbibliotek kan bidra till att lösa mÄnga andra problem och utmaningar som identifieras i strategin, exempelvis nÀr det gÀller brister i likvÀrdighet, integration och MIK-kompetens.
Förutom att antalet utbildningsplatser mÄste öka finns ocksÄ ett stort behov av specialisering, kompetensutveckling och fortbildning. Det finns mÄnga gemensamma omrÄden dÀr behovet av detta Àr stort, exempelvis digital kompetens, MIK och mÄngsprÄkskompetens. DIK stÀller sig dÀrför bakom förslagen om en nationell struktur för kompetensutveckling. Bibliotekarieyrket behöver ocksÄ uppvÀrderas genom bÀttre arbetsmiljö och lönevillkor.
DIK:s synpunkter till Kungliga bibliotekets utkast till nationell biblioteksstrategi.
Mer om arbetet med en nationell biblioteksstrategi
Kungliga biblioteket (KB) har i uppdrag av regeringen att ta fram en nationell biblioteksstrategi. Syftet Àr att det ska finnas en biblioteksverksamhet av hög kvalitet i hela landet som uppfyller de krav som stÀlls i bibliotekslagen. KB:s utkast till biblioteksstrategi har skickats till det allmÀnna biblioteksvÀsendet och andra intressenter, som haft möjlighet att komma med synpunkter fram till den 31 oktober. I mars 2019 ska ett slutgiltigt förslag lÀmnas över till regeringen. HÀr finns mer information om processen.