UtmÀrkelsen à rets arkiv delas ut Ärligen sedan 2009 av DIK - akademikerfacket för kultur och kommunikation i samarbete med Riksarkivet, NÀringslivets arkivrÄd och Föreningen för arkiv och informationsförvaltning. I Är skedde utdelningen i samband med onsdagens Arkivforum i Visby, den 17 maj. Prissumman Àr 20 000 kr.
Myndigheten ligger i framkant med digitalisering och var en av de första myndigheterna med att införa e-arkiv.
Migrationsverket
Juryns motivering: Migrationsverkets arkiv har under de senaste Ären stÀrkt sin stÀllning inom myndigheten och har en central roll i hur myndigheten anvÀnder digitaliseringen för att effektivisera verksamheten. Arkivet har under de senaste Ären, trots stor arbetsbörda, nÄtt sina mÄl med scanning av personakter och dÀrmed minimerat handlÀggningstiderna. Med ett omfattande arbete med att införa lean-struktur i processerna har man skapat nöjda och stolta medarbetare som fÄr större delaktighet i arbetet och kan utnyttja sina styrkor för de olika arbetsuppgifterna. Myndigheten ligger i framkant med digitalisering och var en av de första myndigheterna med att införa e-arkiv. De har mÄnga studiebesök och anvÀnds som ett lyckat exempel för andra myndigheter bÄde i Sverige och i Europa.
De var ocksÄ nominerade Ytterligare tvÄ arkiv var nominerade till utmÀrkelsen och de har bÄda en spÀnnande och nytÀnkande verksamhet.
Arkiv Sörmland
Arkiv Sörmland har pÄ ett föredömligt sÀtt utvecklat verksamheten med anvÀndarnas perspektiv i fokus. Genom ett kontinuerligt samarbete med bibliotek, museer och utbildningsvÀsendet har tillgÀngligheten ökat och den pedagogiska verksamheten stÀrkts.
Arkiv Sörmland arbetar mÄlmedvetet för att vara hela lÀnets arkiv och synliggör arkivets skatter och samhÀllsnytta genom lokala arrangemang i samarbete med lÀnets kommuner. Genom flitig rapportering till NAD ser man till att sörmlÀndsk arkivinformation blir nationellt tillgÀnglig. Arkiv Sörmland spelar en aktiv roll i den interregionala dialogen med de övriga regionala arkiven rörande de gemensamma framtidsutmaningarna. Samtidigt tas ocksÄ egna initiativ till att möta dessa genom bland annat utvecklingsprojekt, senast rörande ungdomars digitala kommunikation.
Sveriges radio- och tv:s arkiv
Sveriges Radio och tv:s arkiv har gÄtt över till verksamhetsbaserad arkivredovisning och har Àven installerat ett e-arkiv, detta trots att man inte har nÄgra lagkrav. Deras dokumentarkiv Àr vÀlordnat och man har initierat bokprojekt som bygger pÄ arkivmaterialet.
De arbetar aktivt för att tillgÀngliggöra materialet utifrÄn de speciella förutsÀttningar upphovsrÀtten medger. Stillbildsarkivet, som kan ha uppemot 10 miljoner stillbilder, anvÀnds över hela vÀrlden. Public service arkiven stÄr sig vÀldigt bra internationellt och de har unikt och oersÀttligt material som de bevarar pÄ bÀsta sÀtt. Man har migrerat över radions ljudarkiv till digitalt format och Svt lagrar idag filmmaterialet i HD-format och anvÀnder OAIS-modellen som grund. PÄ detta sÀtt bevaras ett unikt kulturarv för framtiden.
För mer information, kontakta: Markus Hallström, tel: 010-485 04 31, e-post: markus.hallstrom@migrationsverket.se Helen Hellströmer, Helen Hellströmer, juryordförande, tel: 08-480 040 50, e-post: helen.hellstromer@dik.se, Niko Fastman, projektledare, Kompetensinstitutet, tel: 073-670 60 32, e-post: niko.fastman@kompetensinstitutet.se
Â