Stina Hamberg: "Hur kommer det se ut på våra arbetsplatser när restriktionerna är borta?"

Om vi drar lärdom av forskningen kring vad som skapar rättvisa och välmående arbetsplatser så behöver de utmaningar som kommer med nya arbetssätt inte leda till stora problem, det skriver Stina Hamberg, chef för samhällspolitik och kommunikation.

Vi gÄr mot ljusare tider. Det prunkar överallt i trÀdgÄrdar och parker, fÄglarna sjunger natten igenom och vaccinationstakten ökar. I Sverige vaccineras omkring 80 000 per dag just nu och det börjar talas om nedtrappning av restriktionerna och ÄtergÄng till nÄgot som liknar livet innan pandemin.

Vi börjar ana ljuset i slutet av pandemitunneln och med ljuset och solen tycker jag mig se fler leenden hos de mÀnniskor jag möter pÄ mina promenader. Men för den stora grupp som under pandemin varit hÀnvisade till, eller valt, hemarbete kan ÄtergÄngen ocksÄ vÀcka frÄgor, oro och tvekan. För hur kommer det se ut pÄ vÄra arbetsplatser nÀr restriktionerna Àr borta? Kommer flexibiliteten vara en fortsatt möjlighet för mig eller kommer jag tvingas till arbetsplatsen varje dag? Vad hÀnder om jag vÀljer att jobba hemifrÄn nÄgra dagar i veckan medan övriga kollegor Àr pÄ arbetsplatsen, kommer jag ÀndÄ vara en lika sjÀlvklar del av arbetslaget?

I november arrangerade Myndigheten för arbetsmiljökunskap en konferens pÄ temat hÄllbart distansarbete. Mot slutet av konferensen talade en forskare frÄn Göteborgs universitet, Lotta Delve, om vad forskningen visar nÀr det kommer till att leda pÄ distans. Ett begrepp hon nÀmnde var organisatorisk orÀttvisa och inom det forskningsomrÄdet finns en hel del lÀrdomar för att hantera nÄgra av de frÄgorna som rör ÄtergÄng till arbetsplatserna, och sÀrskilt om ÄtergÄngen ser olika ut för olika medarbetare. Begreppet bestÄr av flera aspekter pÄ vad som skapar rÀttvisa arbetsplatser och organisationer, men övergripande handlar det om relationer och beslutsprocesser.

Den typ av rÀttvisa som handlar om beslutsprocesser (procedurell rÀttvisa) handlar om hur beslut fattas, hur de följs upp och hanteras inom en organisation. En utmaning som kan uppstÄ nÀr vissa Àr pÄ arbetsplatsen och andra jobbar pÄ distans Àr att alla ÀndÄ fÄr samma möjlighet att pÄverka och fÄ insyn i de beslut som rör det arbete gruppen ska utföra. Det blir viktigt att ledare tar hÀnsyn till att informationsflöden kan se olika ut för den som trÀffar kollegor dagligen och den som gör det mer sporadiskt. Utmaningen Àr att hÄlla i och tydliggöra strukturerna för beslutsfattande och information, sÄ att information delas pÄ ett sÄdan sÀtt sÄ att alla fÄr samma möjlighet att ta emot den och stÀlla sina frÄgor.

Hur förhÄller sig arbetsplatsen exempelvis till vilka möten som ska vara helt fysiska eller digitala, och vilka Àr det okej att vara med pÄ distans vid? Vid vilken typ av möten tas beslut eller förs strategiska diskussioner? Hur ges alla samma möjlighet att delta och kÀnna att de har inflytande över det som rör dem? För vissa arbetsplatser kan svaret vara att alla mÄste vara pÄ plats vid vissa möten, för andra kan svaret vara ett annat.

En annan aspekt pÄ rÀttvisa som kan sÀttas pÄ prov handlar om hur vi blir bemötta av kollegor och chef (relationell rÀttvisa). För att vi ska mÄ bra pÄ jobbet Àr det viktigt att chefen inte favoriserar vissa medarbetare utan fokuserar pÄ vad medarbetare gör och hur de bidrar till verksamhetens mÄl. Alla behöver kÀnna att de behandlas likvÀrdigt, att bemötande frÄn chefer och kollegor Àr prÀglat av Àrlighet och respekt. Att bemötandet, oavsett om du jobbar pÄ distans eller pÄ kontoret, i digitala eller fysiska möten, Àr vÀnligt och bidrar till att var och en kÀnner sig bekrÀftad.

Beroende pÄ verksamhet och hur ÄtergÄngen planeras kan det uppstÄ att delar av en arbetsgrupp Àr pÄ distans merparten av tiden och andra pÄ arbetsplatsen. Det kan dÄ finnas risk för att det uppstÄr grupper i gruppen dÀr vissa fÄr större möjlighet att bygga relation och dela verklighetsbild med varandra medan andra hamnar utanför. För att det inte ska leda till konflikter eller samarbetssvÄrigheter har sÄvÀl chefer som medarbetare ett ansvar för att se till helhet och ta in fler perspektiv.

För varje arbetsplats blir det viktigt att hitta nya fungerande rutiner för hur arbetet ska gÄ till sÄ att de positiva aspekterna som det ökade distansarbetet fört med sig, sÄ som lÀttare att fÄ ihop livspusslet, ökad flexibilitet och möjlighet att bestÀmma över sin tid inte gÄr förlorade, samtidigt som insyn, delaktighet och överblickbarhet inte försÀmras eller blir olikvÀrdigt för medarbetarna om de befinner sig pÄ olika stÀllen.

Genom att anvÀnda de lÀrdomar som forskningen redan visat kring vad som skapar rÀttvisa och dÀrmed vÀlmÄende arbetsplatser; det vill sÀga god kommunikation, tydlighet kring verksamhetens mÄl och transparens i beslutsfattande, sÄ bör de utmaningar som kommer med nya arbetssÀtt inte behöva leda till stora problem och vi kan fokusera pÄ att glÀdjas Ät ljuset, vÀrmen och att vi kanske faktiskt börjar se ett slut pÄ pandemin.

Stina Hamberg, chef samhÀllspolitik och kommunikation