Svenskarna behöver kortare arbetstid – kommer politikerna att lyssna?

"Sedan 40-timmarsveckan infördes har produktiviteten mer än fördubblats", skriver DIK:s förbundsordförande Anna Troberg. Men ökningen har inte kommit arbetstagarna till godo. I stället förväntas vi arbeta allt högre upp i åldrarna. Att det är en ohållbar ekvation är vi inte ensamma om att tycka. Nu är det dags för politikerna att lyssna!

KÀnner du att hela helgen hunnit gÄ innan du börjar kÀnna dig utvilad igen? Du Àr inte ensam. Det Àr svÄrt att balansera heltidsarbete med familj, fritid och ÄterhÀmtning. NÀr alla de sysslor som hör vardagen till inte hinns med efter jobbet under veckan, sÄ samlas de pÄ hög till helgen och din viktiga ÄterhÀmtningstid Àts upp av tvÀtt, disk och veckohandling. Det Àr inte bara frustrerande. Det Àr ohÀlsosamt.

Det Àr femtio Är sedan 40-timmarsveckan lagstadgades i Sverige. Det har hÀnt mycket sedan dess och det Àr denna nya verklighet som ligger bakom de senaste Ärens stora intresse för en generell arbetstidsförkortning.

Den ökade produktiviteten har inte lÀttat arbetsbördan

Sedan 40-timmarsveckan infördes har produktiviteten mer Àn fördubblats, men denna ökning har inte kommit de som med sitt arbete lagt grunden för denna produktivitetsökning till godo. Samtidigt som tillgÀnglighetsansprÄken skjutit i höjden, sÄ förvÀntas vi ocksÄ arbeta allt högre upp i Älder. Det Àr en ohÄllbar ekvation.

För DIK Àr frÄgan om en generell arbetstidsförkortning inte ny. Den har lyfts pÄ DIK:s kongresser, resulterat i en expertgruppsutredning och ett konkret stÀllningstagande för en vision om en kortare arbetsvecka pÄ kongressen 2021. Sedan dess har förbundet arbetat aktivt med frÄgan pÄ mÄnga olika sÀtt. Vi opinionsbildar och har dialog med forskare och politiker. Vi gÄr dessutom före och lever som vi lÀr. Sedan Ärsskiftet har DIK:s kansli 35-timmarsvecka och vet ni vad? Det gÄr alldeles utmÀrkt.

Vad tycker det svenska folket om arbetstidsförkortning?

Att DIK:s medlemmar vill se en generell arbetstidsförkortning Àr tydligt. Men, vad tycker egentligen det svenska folket om det hela? För att fÄ svar pÄ det har DIK tillsammans med Verian (tidigare Kantar/Sifo) frÄgat över 2000 svenskar om hur det stÀller sig till en arbetstidsförkortning. Svaret Àr tydligt.

64 procent Àr för en 30 timmars arbetsvecka med bibehÄllen lön. Kvinnor och unga Àr mest positiva med 76, respektive 68 procent. Mer Àn hÀlften tror att vi kommer att jobba mindre Àn 40 timmar i framtiden och var tredje person tror att det kommer att ske redan inom fem eller tio Är. Bland unga tror sex av tio att vi kommer att arbeta mindre i framtiden.

Vi som vill se en generell arbetstidsförkortning har dessutom vetenskapen pÄ vÄr sida. De vetenskapliga försök med kortad arbetstid som gjorts runt om i vÀrlden talar sitt tydliga sprÄk. Livspusslet fungerar bÀttre, sjukskrivningarna minskar, trivseln ökar och produktiviteten bestÄr.

Arbetstidsförkortning Àr inte en lösning pÄ alla problem, men det Àr en viktig pusselbit

Om vi ska orka jobba Ànda fram till pensionen mÄste vi reformera hur vi arbetar under hela yrkeslivet. En generell arbetstidsförkortning Àr inte en lösning pÄ arbetslivets alla problem, men det Àr en viktig pusselbit för att lösa mÄnga av dem. Det Àr uppenbart att de som arbetar redan tÀnker i de hÀr banorna.

Svenskarna bÄde vill ha och behöver en generell arbetstidsförkortning. Det Àr dags för bÄde politiker och arbetsgivare att sluta sticka huvudet i sanden och börja lyssna pÄ dem.

Anna Troberg, förbundsordförande i DIK