Akademikerna har det kunnande och nytÀnkande som krÀvs för att verksamheterna ska utvecklas. Detta viktiga bidrag till verksamheterna och samhÀllet ska synas bÄde pÄ lönen och i löneutvecklingen. Akademikerna ökar kvaliteten och bidrar till den nödvÀndiga förnyelsen. I de lokala löneförhandlingarna ska akademikernas bidrag vÀrderas och belönas.
Att skapa en god och hÄllbar arbetsmiljö Àr en förutsÀttning för en vÀlmÄende organisation. Vi vill att avtalen ska bidra till ett hÄllbart arbetsliv med tydliga förvÀntningar pÄ arbetsgivare och arbetstagare med balans mellan arbetsliv och privatliv.
Ăvergripande krav
Löneutveckling i balans med samhÀllsekonomin. Akademikerförbunden föreslÄr lönesÀttning via ett avtal utan exakta siffror men med en mininivÄ om 4,2 %, inklusive 0,2 % till flexpension enligt överenskommelse.
BÀttre löneprocesser. Medlemmarna ska ha löneutveckling utifrÄn kompetens och prestation. Goda arbetsprestationer ska alltid belönas. TillÀmpningen av löneavtalen mÄste utvecklas, med transparenta löneprocesser och tydlighet kring rollerna samt lönesamtal för alla medlemmar med möjlighet att pÄverka sin lön. LönesÀttande chefer ska ha förutsÀttningar att pÄverka löneutrymmet för sina medarbetare. Osakliga löneskillnader beroende pÄ brister i tidigare lönesÀttning ska hanteras utanför lönerevisionen.
Flexpension/Delpension. Alla avtalsomrÄden ska ha möjlighet till flexpension och pensionssystem med ökade pensionsavsÀttningar upp till 2 %.
Arbetstidsförkortning. Akademikerförbunden yrkar avsÀttning till förkortad arbetstid. Med förkortad arbetstid avses en tidsbank vars vÀrde ska kunna tas ut genom tid, pengar eller pension.
Arbetsbelastning. Alla ska ha förutsÀttningar till ett hÄllbart arbetsliv. Kontinuerlig dialog mellan chef och medarbetare kan vara en förutsÀttning för att skapa tydlighet och balans. Det krÀvs ett utvecklat ledarskap för god arbetsmiljö dÀr chefer ges förutsÀttningar att kunna vara chefer samt att vara tillgÀngliga för medarbetarna.
ArbetstidsmÄtt för övertidsavlösta. Villkoren för vilket arbetstidsmÄtt som gÀller för övertidsavlösta ska tydliggöras.
JÀmstÀlldhet. Vi krÀver förbÀttrade villkor för förÀldralediga.
Kompetensutveckling. Det ska finnas en tydlig plan för strategisk kompetensutveckling kopplad till verksamhetens krav och individens utveckling. För att kompetensutveckling ska vara möjlig krÀvs att det avsÀtts sÄvÀl tid som pengar för den enskilde medarbetaren.
BÀttre förutsÀttningar för förtroendevalda. Fackligt förtroendevalda ska ha goda förutsÀttningar och bra villkor för att utföra sitt uppdrag.
SÄ förhandlar DIK inom privat sektor
DIK:s medlemmar omfattas av kollektivavtal för tjÀnstemÀn i den privata sektorn, dÀr olika Saco-förbund förhandlar. Inom industrin Àr det oftast Sveriges Ingenjörer som sköter förhandlingarna. PÄ tjÀnstesektorn varierar det beroende pÄ bransch, och DIK ingÄr i olika förhandlingsgrupper med arbetsgivarorganisationer som Medieföretagen, TjÀnsteföretagen, Svensk Handel och andra. Det fackförbund inom Saco med flest medlemmar ansvarar för förhandlingar om nya kollektivavtal. Exempelvis ansvarar DIK för förhandlingarna inom Public Service hos Medieföretagen och inom Svensk Scenkonst.