Hur många berörs av avtalsrörelsen 2025?
Cirka 500 av 600 kollektivavtal på arbetsmarknaden ska förhandlas om. Dessa omfattar ca 3,4 miljoner arbetstagare och omkring 50 arbetsgivarorganisationer och 50 arbetstagarorganisationer.
Vad innebär avtalsrörelsen och “märket”?
Avtalsrörelsen innebär att nya kollektivavtal om löner och allmänna anställningsvillkor förhandlas fram. Parterna inom industrin växlade yrkanden veckan före jul. Facken inom Industrin kräver 4,2 procents löneökningar, fortsatta avsättningar till arbetstidsförkortning, övertidskompensation för deltidsanställda och krav på förskottssemester.
Förhandlingarna förs sedan enligt Industriavtalet med inriktning på att de första avtalen ska vara klara senast den 31 mars 2025. Nivåerna i dessa avtal (det så kallade märket) blir vägledande för övriga avtal på svensk arbetsmarknad. Om allt går enligt plan och det finns ett märke satt av industrins parter 31 mars.
Hur förhandlar DIK i avtalsrörelsen?
DIK har partsställning (vilket innebär att vi är ett av de fackförbund som har tecknat avtal med den aktuella arbetsgivarorganisationen) i drygt 25 villkorsavtal i samtliga sektorer. Till det tillkommer ett stort antal andra centrala avtal med samma motparter, till exempel avtal om tjänstepension, omställning, samverkan med mera. DIK är aktivt förhandlande, det vill säga sitter vid förhandlingsbordet för cirka 10 avtal.
På kommunal och regional sektor ingår DIK i förhandlingsorganisationen AkademikerAlliansen, som tecknar de centrala avtalen med Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona.
På privat sektor omfattas DIK:s medlemmar av kollektivavtalen för akademiker och tjänstemän som träffas av andra förbund inom Saco, även om inte DIK är direkt involverade i förhandlingarna eller har formell partsställning. I villkorsavtal och löneavtal har DIK partsställning genom Akademikerförbunden (13 Sacoförbund).
Statlig sektor är sist ut när det gäller förhandlingarna under denna ”superavtalsrörelse”. Det innebär att en hel del avtal på de andra sektorerna ska vara klara när statlig sektor sätter sig vid förhandlingsbordet. Där förhandlar DIK genom förhandlingsorganisationen Saco-S där DIK finns representerat. Saco-S har till skillnad från våra fackliga medparter Fackförbundet ST och Seko inte tidsbegränsade avtal som löper ut sista september, men vi vill självfallet utveckla och förbättra.
Veckan innan midsommar (sannolikt runt 18 juni) växlar vi yrkanden med vår motpart Arbetsgivarverket. Förhandlingarna inleds efter semestrarna och brukar vara som intensivast under september.
Varför är DIK i avtalsrörelse när vi har tillsvidareavtal?
DIK är i avtalsrörelse för att säkerställa att nya kollektivavtal om löner och anställningsvillkor förhandlas fram på bästa möjliga sätt, även när vi har tillsvidareavtal. Det är fördelaktigt att förhandla samtidigt som andra fackliga parter. Detta ökar chansen att få igenom önskade förändringar och förbättringar. Av denna anledning lämnar vi yrkanden om förändringar av avtalen i linje med andra fackliga parter under avtalsrörelsen.
Vad gäller för lönerevisionen 2025, kan det bli ändringar i processen på grund av avtalsrörelsen?
Om det blir ändringar i löneavtalet så kommer det inte att påverka årets revision, utan gälla från och med nästa års lönerevision.
Läs mer om avtalsrörelsen på vår samlingssida!