”Praktiken på DIK har hjälpt mig att se och värdesätta min kompetens”

Johanna praktikant

Under tre månader har Johanna Finndin praktiserat på DIK:s förbundskontor. I den här intervjun berättar hon om sin tid på förbundet, vilka erfarenheter hon fått och vad hon tar med sig tillbaka till studierna och in i det framtida arbetslivet.

Det var i samband med en aktivitetsvecka på studentsektionen SeKeL vid Linköpings Universitet som Johanna Finndin kom i kontakt med DIK för första gången.

- Jag satt i sektionsstyrelsen som informatör och vi letade efter lunchföreläsare till vår sektionsvecka. En vän till mig pratade mycket om vikten av fackförbund och att studenter borde informeras om dem, vilket jag nappade på. Så jag kollade upp vilka fack som fanns som passade just vår inriktning och hittade DIK.

Inriktningen på Johannas studier är språk, litteratur och medier vilket mycket riktigt hamnar inom DIK:s organiseringsområde. När hon sedan skulle leta praktikplats blev därför DIK en av de naturliga kandidaterna;

- Under tiden jag ansökte om praktikplats insåg jag att jag vill bli kommunikatör och det gjorde DIK till en intressant arbetsplats. När jag satt i intervjun blev jag ännu mer övertygad om att det var där jag ville vara. Det var så mycket fokus på vad jag ville få ut av praktiken snarare än vad de kunde få ut av mig. Jag fick en del erbjudanden sen men på DIK såg jag hur jag skulle få störst utrymme till verklig utveckling.

Vad har du fått göra under praktikperioden?

- Jag har fått testa på många olika saker. Jag har till exempel fått skriva massor med artiklar, ta fram nyhetsbrev och fått fria tyglar där jag tycker att tilltalet till studenter ska skruvas till.  

-Huvuduppgiften har varit att just öka kommunikationen gentemot studenter. Så jag har både fått komma med idéer och verkställt dem. 

Har du något exempel på hur du jobbat med det?

- Ja, det är inte alltid självklart att man som student förstår att man kan organisera sig fackligt. Jag visste till exempel inte det. Så jag har jobbat mycket med hur man kan använda språket för att tydligt inkludera studenter och visa på fördelarna med medlemskapet. Det har varit roligt att få testa sig fram i det. 

Vad har varit det bästa med praktiken?  

-Det bästa har varit alla jag har fått jobba med. Jag har verkligen fått känna mig uppskattad och värdefull. Jag har varit här för min egen skull men det jag gjort har behövts, jag har känt mig behövd. Och jag har alltid fått stöd och handledning när jag känt att jag fastnat. 

- Jag har också fått konkretisera det jag studerar. På utbildningen får man till exempel inte lära sig hur man praktiskt använder olika kommunikationsverktyg och anpassar tilltal, men det har jag fått lära mig nu under praktiken.

Vad tar du med dig från din tid på DIK? 

- Jag vet vilken del av kommunikatörsyrket jag är mest intresserad av och jag vet att jag tycker det är viktigt för mig att vara på en plats där jag håller med om grundvärderingarna. Att DIK driver viktiga och intressanta frågor har visat sig betyda mycket för min motivation. 

-Jag har också förstått att det är viktigt för mig med ett stöttande arbetsklimat. Det gör så mycket att ha bra kollegor och att känna sig trygg.  

- Framför allt tar jag med mig mycket lärdomar om mig själv – vad jag kan och vad jag vill.  Praktiken på DIK har hjälpt mig att se och värdesätta min kompetens, helt enkelt. Det tar jag med mig in i studierna som är kvar, samtidigt som jag inte är lika rädd över hur det kommer bli efter examen.