Kom igång som klimatombud

klimat hur göra

Genom enkla checklistor och färdiga koncept som du kan ta rakt av och använda på din arbetsplats så är det ett lätt sätt för både dig och dina kollegor att påverka din arbetsplats och dess klimatavtryck. Det kan låta krångligt att ta sig an ett fackligt uppdrag men rollen som klimatombud är allt annat än omständlig.

Att vara klimatombud är att ge sina kollegor en möjlighet att ta upp klimat- och miljöfrågor på ett naturligt sätt på jobbet. Ofta startar det med enkla och praktiska saker såsom att byta ut nuvarande glödlampor till LED-lampor och att köpa in krav- och fairtrade-kaffe till köket. Har man möjlighet och vilja så kan man sedan fortsätta med lite mer långsiktiga uppdrag som att få till nya elavtal och tillsammans med arbetsgivare skriva nya rutiner för klimatarbetet på arbetsplatsen. Att de förändringar som genomförs rör en hel arbetsplats gör att även små förbättringar ger en stor skillnad, då det påverkar så många fler än bara en person.  
 
Läs mer på klimatombudssidan, där finns fler exempel stort och smått kring hur du kan påverka för klimatet.  

Är du intresserad av att bli klimatombud på din arbetsplats? Fyll i den här formuläret så kontaktar vi dig.

Jag vill bli klimatombud!

Vilken hjälp får man av DIK?  

DIK centralt hjälper till på många olika sätt för att det ska bli så lätt som möjligt för dig att komma igång och jobba som klimatombud. Vi bidrar med:  

Dokument och mallar:  

  • Checklistor med olika klimatförbättringar som lätt kan lösas på arbetsplatsen 

  • Färdig workshop du kan anordna för dina kollegor  

  • Enkäter att skicka ut till dina kollegor  

  • Förslag på olika strategier för klimatarbetet. 

 Nätverk, nyhetsbrev och utbildning:  

  • Nyhetsbrev med tips och råd om klimatarbetet (DIK:s klimatbrev).

  • Klimatnätverksträffar  

  • Inspirationsföreläsningar 

  • Utbildning för nyblivna klimatombud.  

 Dessutom finns vi tillgängliga för personliga möten:  

  • Personliga teams-möten om hur just ni kan jobba 

  • Besök på era arbetsplatser - för mer klimatarbete på plats 

  • Hur du kan påverka, om du inte kan bli klimatombud riktigt än. 

Bli Klimatombud! 

Du som vill bli klimatombud eller bara är intresserad av att veta mer om hur DIK kan hjälpa er med klimatarbetet. Fyll i formuläret via länken här under.

Jag vill veta mer

Uppstart

Vi hjälper till i uppstarten för nya klimatombud. Det är viktigt att inte vara för ambitiös från början. Små steg kan hjälpa till att bygga förtroende och höja medvetenheten för de andra på arbetsplatsen. Därför kan det vara en bra startpunkt att ta upp några frågor, som återvinning och avfall, och bygga upp rollen kring detta till en början.

Varför kan även små förändringar hjälpa?  

När du gör förändringar för en hel arbetsplats så kommer det naturligt att påverka på en större nivå då det gäller flera personer som får en klimatsmartare vardag - dina kollegor.  
 
Exempelvis så kommer ett byte av elavtal i era kontorslokaler eller att se över er källsortering att leda till en stor skillnad för klimatet.  

Har du fler frågor så kontakta gärna DIK:s klimatsamordnare Agnes Kullenmark på agnes.kullenmark@dik.se.