Kom vidare i karriären – så går en karriärcoachning till

karriarcoah-val fackforbundet-DIK
Från kommunikatör till fotograf? Prata med en karriärcoach.

Hur ska du göra för att få gå den där utvecklande kursen på ditt jobb? Ska du våga ta steget att söka dig vidare? Eller kanske helt byta yrkesbana? De flesta funderar någon gång över sin karriär – här berättar DIK:s karriärcoach om hur ett coachsamtal kan ge dig verktyg för att nå dit du vill.

När du vill komma vidare i karriären är det en bra början att bara sätta ord på dina tankar – genom DIK:s karriärcoachning får du göra just det, tillsammans med en person som är helt extern, oberoende och dessutom har branschexpertis inom kommunikation, kultur och kreativ sektor.

Få nya infallsvinklar

DIK:s karriärcoachning sker via telefon. Samtalet utgår alltid från dina behov och vad du vill ha ut av coachningen, men du behöver inte förbereda dig på något särskilt sätt. Faktum är att du kanske inte ens kan förbereda sig, eftersom det inte alltid är helt enkelt att veta exakt vad det är du vill ha hjälp med. Du kanske bara har en känsla av att vilja komma vidare i karriären.

– Det är vårt jobb som coacher att vara förberedda på alla vändningar ett karriärsamtal kan ta och att ställa de rätta frågorna, säger Elisabeth Karlsson Westberg, karriärcoach på DIK.

De allra flesta får ut något av en karriärcoachning, även om det inte är exakt det man förväntade sig från början.

– Många som söker jobb tänker till exempel att deras CV inte är bra nog och vill ha tips kring det. Sedan under karriärcoachningen visar det sig att de har ett jättebra CV, men istället skulle behöva testa nya sätt att hitta jobb på, säger Elisabeth.

Här är de vanligaste frågorna

Många som pratar med DIK:s karriärcoacher funderar på hur man bäst kommer igång med att söka jobb, särskilt i en ny bransch. En annan vanlig fråga är vilka utbildningar som är bra för att bli mer konkurrenskraftig på arbetsmarknaden – i båda fallen hjälper karriärcoacherna dig med verktyg för att komma framåt.

Kanske känner du att självförtroendet sviktar en bit in i en jobbsökarprocess? I så fall är du inte ensam.

– Om det blir så att du inte får komma på intervjuer eller att du blir bortvald i processer kanske det känns jobbigt att prata om, men en karriärcoachning kan faktiskt vara precis vad du behöver för att få en boost och hitta nya infallsvinklar, säger Elisabeth.

En karriärcoachning kan också bestå av att coachen grundligt granskar ditt ansökningsmaterial. Du kan få konkreta tips för att förbättra ditt CV, personliga brev, din Linkedin-profil eller till och med träna på att svara på frågor inför en arbetsintervju.

Våga prova en coachning

Om tanken på ett coachsamtal känns lite främmande eller om du av någon anledning tvekar att boka en karriärcoachning, så skulle Elisabeth säga:

– Det finns ingenting att förlora på att testa. Som medlem i DIK ingår tjänsten i ditt medlemskap och samtalet är självklart helt konfidentiellt. Om du redan har prövat alla sätt du kan komma på för att söka jobb eller om du känner att du står och stampar i karriären, så vet jag av erfarenhet att ett karriärcoachsamtal faktiskt kan vara det som gör hela skillnaden.

Boka karriärcoachning för att få stöd och råd som lyfter din karriär.

DIK:s karriärcoachning