Var med i kampen för jämställda löner – dags för Lön hela dagen!

Lön hela dagen 2023 Nils&SebastianPhotography

DIK är med i Sveriges största nätverk för jämställda löner – Lön hela dagen. Den 5 mars avslöjas årets klockslag som visar vilken tid kvinnor börjar jobba gratis på grund av löneskillnader. Du kan delta på flera sätt beroende på vad som passar dig.

Lön hela dagen är ett samarbete mellan fackförbund, kvinnoorganisationer och politiska kvinnoförbund på initiativ av Sveriges Kvinnooroganisationer. Varje år räknar vi om löneskillnaden till tid för att synliggöra lönegapet mellan kvinnor och män. Målet med rörelsen är att kvinnor ska få lika hög lön som män, alltså lön för hela sin arbetstid.

2023 var löneskillnaden 9,9 procent. Då jobbade kvinnor gratis efter klockan 16:12 varje dag räknat på en arbetsdag mellan klockan 8 och 17. Det innebär att löneskillnaden mellan kvinnor och män ökade förra året i stället för att som tidigare, minska för varje år.

Så kan du delta

Årets kampanj startar den 5 mars då årets klockslag avslöjas. Då genomförs den traditionsenliga manifestationen på Sergels torg i Stockholm. Kampanjen pågår sedan i två veckor fram till den 15 mars. Kampanjaktiviteter genomförs runt om i landet under hela perioden 5–15 mars.

Det är möjligt att engagera sig på flera sätt. Om du befinner dig i Stockholm kan du till exempel delta i manifestationen på Sergels torg den 5 mars klockan 12:00. Då är du med och bildar årets klockslag inför fotograferingen. Du kan också själv eller tillsammans med andra arrangera en manifestation på en annan ort, mer info om det hittar du nedan.

  • Skicka in en debattartikel/insändare

Som medlem eller förtroendevald i DIK kan du skicka in en lokal debattartikel/insändare. Nätverket bidrar med en grundtext och statistik för ditt län. Anmäl ditt intresse så ser samordnarna till att alla som vill skicka till samma tidning får kontakt med varandra och kan skicka in en gemensam artikel. När nyheten släppts i nationell media skickas artiklarna till lokala debattredaktioner för publicering på eller omkring 8 mars.

Skicka in din intresseanmälan via det här formuläret.

  • Boka in "Dags för lön hela dagen" i din kalender!

För att uppmärksamma andra på din arbetsplats eller vänner på att kvinnor fortfarande inte får lön hela dagen kan du lägga till en bokning klockan 16–17 den 5:e mars i din digitala kalender genom att anmäla dig till eventet ”Dags för #lönheladagen” via länk här.

När du anmält dig får du en fråga om att lägga till bokningen i din digitala kalender. I kalenderhändelsen hittar du en länk där årets klockslag avslöjas den 5 mars. Dela gärna inbjudan till andra du känner.

  • Anordna en manifestation

Under åren har flera manifestationer anordnats runt om i Sverige. Det krävs inte så mycket för att anordna en egen manifestation. Nedan finns en checklista till hjälp. Lön hela dagen-nätverket hjälper till att sprida ditt event. Hör av dig till Sveriges Kvinnoorganisationers samordnare Beatrice Nordling om du vill arrangera en manifestation.

Checklista för Lön hela dagen-manifestation

  1. Ansök om polistillstånd för allmän sammankomst. Finns här: Allmän sammankomst | Polismyndigheten.

  2. Högtalare: Om någon ska hålla tal är det bra med en högtalare så att alla hör. Portabla högtalare finns att hyra eller kanske kan ni få tag i en att låna helt gratis. Bäst för tillgängligheten är att också ha teckenspråkstolkar.

  3. Fotografera siffran: Om ni vill fotografera er egen Lön hela dagen-siffra behöver ni papper i valfri färg som ni sträcker upp i luften. Fotot tas uppifrån så ni behöver förlägga manifestationen på en plats där det går att fota uppifrån ett tak, terrass eller bro till exempel. Det går också att fota med drönare, men tänk på att det kräver särskilt tillstånd.

Har du frågor om Lön hela dagen? Hör av dig till Lön hela dagens samordnare Beatrice Nordling.