Längtar du efter vila, återhämtning och tid med nära och kära? Årets jul- och nyårshelg ligger optimalt för dig som jobbar kontorstider. Genom att planera smart kan du få till en härlig, sammanhängande ledighet med bara några få semesterdagar. DIK:s rådgivare delar sina bästa tips för hur du maximerar din julledighet.
– I år är det verkligen arbetstagarnas jul, men hur bra det blir beror på vilket avtal du har, säger Sara Ely Ramirez, rådgivare på DIK.
Om du har klämdagar i ditt avtal
De flesta är lediga på julafton och nyårsafton även om de inte är röda dagar. Om ditt avtal inkluderar klämdagar får du ledigt ända från lördagen den 21 december till 2 januari – utan att behöva ta ut en enda semesterdag. Sen är det två ordinarie arbetsdagar torsdag och fredag 2 och 3 januari. Om du dessutom tar ledigt den 2 och 3 januari, får du en sammanhängande ledighet fram till tisdagen den 7 januari, hela 17 dagar.
Om ditt avtal inte inkluderar klämdagar, kan du ansöka om tre semesterdagar och få 12 dagars sammanhängande ledighet från lördagen den 21 december till torsdagen den 2 januari. Det är också riktigt bra.
– Efter en lång höst är det viktigt med en lite längre sammanhängande återhämtning. Passa på när dagarna ligger så fördelaktigt i år, säger Sara Ely Ramirez.
Röda dagar under jul- och nyårshelgen 2024-2025
Måndag 23 december – klämdag enligt vissa kollektivavtal
Tisdag 24 december – Julafton, inte röd dag men ledigt för de flesta
Onsdag 25 december – Juldagen, röd dag
Torsdag 26 december – Annandag jul, röd dag
Fredag 27 december – klämdag enligt vissa kollektivavtal
Lördag 28 december – helg
Söndag 29 december – helg
Måndag 30 december– klämdag enligt vissa kollektivavtal
Tisdag 31 december – Nyårsafton, inte röd dag men ledigt för de flesta
Onsdag 1 januari Nyårsdagen – röd dag
Torsdag 2 januari – ta ledigt om du kan
Fredag 3 januari – ta ledigt om du kan
Lördag 4 januari – helg
Söndag 5 januari – helg
Måndag 6 januari – Trettondedag jul, röd dag
Hur vet jag vad som gäller för mig?
– Kolla ditt kollektivavtal och se om du har rätt till ledighet under klämdagarna. Om du behöver hjälp kan du i första hand fråga dina lokalfackliga företrädare eftersom frågan om röda dagar och klämdagar ofta regleras i ett lokalt kollektivavtal. Om det inte finns lokalfackliga företrädare på arbetsplatsen kan du fråga din arbetsgivare eller höra av dig till oss på DIK, säger Sara Ely Ramirez.