Har ditt arkiv gjort en viktig samhällsinsats, genomgått en omvälvande utveckling eller är särskilt nytänkande?
Årets arkiv tar paus från 2023
Vi tar ett omtag med DIK:s utmärkelser. Därför pausar vi Årets arkiv tillsvidare från 2023.Vikten av att jobba med både informationssäkerhet och tillgängliggörande av information är större än någonsin och det finns också en stor efterfrågan på arkivarier med digital kompetens. Särskilt efter införandet av den nya dataskyddsförordningen GDPR i Europa.
Årets arkiv grundades 2007 med målsättningen att lyfta fram arkivens roll i samhället och det viktiga jobb arkivarier över hela landet gör varje dag. Initiativtagaren var Niko Fastman (projektledare för Arkivforum) och den första konstellationen av juryn bestod av Anastasia Petterson (NLA), Tomas Lidman (Riksarkivarie), Karin Åström Iko (dåvarande ordförande i DIK) och Staffan Smedberg (Svenska arkivsamfundet).
En utmärkelse att vara stolt över
"Vi upplever att kunskapen om arkivens viktiga roll har ökat."
Niko berättar om hur idén uppkom: "Det fanns en känsla av att arkiven var åsidosatta och frånvarande i samhällsdebatten. Därför ville vi skapa en utmärkelse som arkivarier kunde känna stolthet över och som skulle fungera som incitament för att utveckla arkivens verksamhet både på kort och lång sikt. Och det tycker vi att vi lyckats med! Vi upplever att statusen för arkivarier har höjts och kunskapen om arkivens roll som demokratisk funktion har ökat."
Vinnaren av Årets arkiv får en prissumma om 25 000 kronor.
Årets arkiv 2022
Tidigare pristagare – Årets arkiv
2022
Hälsinglands museum2021
Centrum för Näringslivshistoria2020
Riksantikvarieämbetet2019
Helsingborgs stadsarkiv2018
Vara kommunarkiv2017
Migrationsverket2016
Malmö stadsarkiv2015
Swedbank2014
Arkivcentrum i Dalarna2013
Folkrörelsearkivet i Västerbotten2012
Dokument- & arkivservice Ringhals AB2011
Göteborgs stadsbyggnadsarkiv2010
Stockholms läns landstings arkiv och biobankscentrum i Flemingsberg2009
ArkivCentrum i Örebro