Jobba på museum eller i kultursektorn – en utmanande men spännande bransch 

Hur ser framtiden ut för dig som vill jobba på museum eller inom kultursektorn i stort? Arbetsmarknaden varierar beroende på inriktning. Här får du en översikt av framtidsutsikterna 2025–2030 och konkreta tips för hur du kan stärka dina jobbchanser.

Framtidsutsikter 2025–2030: Stor konkurrens – digital kompetens kan vara en fördel. 

Vad kan du jobba med? 

Drömmer du om att arbeta med kultur och historia? Inom musei- och kulturmiljöyrken kan du jobba som exempelvis intendent, arkeolog, konservator eller curator. Omkring 2 600 personer arbetar som museiintendenter och 1 400 som arkeologer eller specialister inom humaniora. 

Hur ser arbetsmarknaden ut? 

Konkurrensen är tyvärr hög. Många har kortare projektanställningar, särskilt i början av arbetslivet. Många museer och kulturverksamheter har fått mindre resurser till följd av den pågående lågkonjunkturen och statistik från DIK visar att arbetslösheten i sektorn har ökat något under de senaste två åren. 

Hur påverkar AI och digitalisering? 

Museer och kulturarvssektorn har ett stort behov av att digitalisera föremål, fotografier, dokument med mera, vilket innebär att det generellt finns en stor efterfrågan på digital kompetens. Att kunna jobba med bildanalys, texttolkning och katalogisering med hjälp av AI kan ge dig en fördel på arbetsmarknaden. 

Var finns jobben? 

De flesta jobb finns i storstäder, men konkurrensen är också tuffast där. 

Jobba på museum eller med kultur – så ökar du dina jobbchanser 

  • Specialisera dig inom digitalisering 
    I kultursektorn pågår ett stort arbete med digitalisering, så kompetens inom exempelvis bildanalys, 3D-skanning, AI-tolkning av historiska dokument eller digital arkivering kan göra dig mer eftertraktad. 

  • Bredda din yrkesroll 
    Många inom kulturbranschen frilansar eller kombinerar flera uppdrag. Att ha kunskaper inom exempelvis verksamhetsutveckling, byggnadsvård, projektledning, kommunikation eller pedagogik kan öppna fler dörrar. 

  • Bygg ett starkt nätverk 
    Branschen är liten och många jobb tillsätts via kontakter. Gå på seminarier, delta i konferenser och engagera dig i yrkesnätverk för att knyta värdefulla kontakter. 

Bonus: Om du är beredd att flytta kan du hitta fler jobbmöjligheter – särskilt utanför storstäderna. 

Vill du ha personliga råd utifrån dina erfarenheter och din kompetens? Prata med en av våra karriärcoacher. Det ingår i ditt medlemskap.

Läs mer om karriärcoachningen