Just nu går det inte att logga in på Mitt DIK, eller registrera sig som ny medlem, på grund av tekniska problem. Vi arbetar på att lösa det så snabbt som möjligt!

Gå till innehåll

Vad är friskvård?

Vad-ar-friskvard-yoga_fackforbundetDIK

Undrar du vad friskvård är eller om du får spela padel på arbetstid? Då har du hittat rätt. Här går vi igenom vad friskvård, friskvårdsbidrag och friskvårdstimme är och varför det är bra både för anställda och arbetsgivare.

Allt fler arbetsgivare arbetar aktivt med att uppmuntra sina anställda till aktiva hälsofrämjande aktiviteter. Ett sätt att göra det är genom friskvårdsbidrag eller möjlighet till att motionera på betald arbetstid. Du som anställd kan då få ersättning upp till ett visst belopp för motions- och friskvårdsaktiviteter eller motionera på betald arbetstid. Vissa arbetsgivare erbjuder båda förmånerna tillsammans.

Vad är friskvårdsbidrag?

Friskvårdsbidraget fungerar så att du som anställd kan få ersättning för kostnader för friskvårdsaktiviteter upp till ett visst belopp – men glöm inte att spara kvittot. Beloppet fastställs av Skatteverket och 2021 låg maxbeloppet på 5 000 kronor per person och år.

Genom att friskvårdsbidraget gjorts skattefritt ger det fördelar för både arbetsgivare och anställda. Skatteverket bestämmer även vilka aktiviteter och behandlingar som kan ersättas med friskvårdsbidrag. Du kan exempelvis använda bidraget till padel, golf, gymkort och massage – tänk dock på att bidraget täcker aktiviteterna, inte utrustningen.

Vem får friskvårdsbidrag eller friskvårdstid?

Friskvårdsbidraget är något som din arbetsgivare kan välja att betala ut för att förbättra den allmänna hälsan på arbetsplatsen. Tillgång till friskvårdsbidrag regleras varken i lag eller i centrala kollektivavtal utan det är upp till varje arbetsgivare att själv besluta om de anställda ska erbjudas friskvårdsförmåner.

På många arbetsplatser finns det däremot lokala kollektivavtal som ger rätt till antingen friskvårdsbidrag eller friskvårdstid eller både och. Förmånerna kan bidra till mindre sjukfrånvaro och ökad produktivitet på arbetsplatsen. Därför finns det många arbetsgivare som erbjuder dessa förmåner utan att det är reglerat i kollektivavtal eftersom det kan ge positiva konsekvenser för både anställda och arbetsgivaren.

Friskvård på jobbet

På vissa arbetsplatser kan du få möjlighet till friskvårdstid eller friskvårdstimme som det också kallas. Friskvårdstimme är något som oftare finns med i kollektivavtal än friskvårdsbidrag. Om din arbetsgivare erbjuder denna förmån kan du använda tiden till träning och andra friskvårdsaktiviteter för att öka ditt välmående.

Du kan exempelvis använda din friskvårdstid till att spela padel med en kollega eller kanske ta en promenad med din hund – men se till att du har koll på vad som gäller ifall du vill ta med dig hunden till jobbet.

Saknar din arbetsplats friskvårdsbidrag eller friskvårdstimme? Prata med din arbetsgivare och berätta varför friskvård är bra för alla, både anställda och arbetsgivare. Ta stöd av dina kollegor eller hör av dig till DIK om du vill veta mer.

Kontakta oss!