Hund på jobbet – det här gäller

hund-pa-jobbet Fackforbundet-DIK

Under coronapandemin har många som arbetat hemifrån upptäckt en lite mer flexibel vardag – och antalet som skaffat hund har ökat rekordartat. Men nu när samhället förhoppningsvis kan öppna upp mer och mer, är hunden välkommen på arbetsplatsen då? Kanske! Det här gäller för dig som vill ha med din fyrbenta vän till jobbet.

Ta med hunden till arbetsplatsen

Vissa arbetsgivare har redan riktlinjer kring husdjur på arbetsplatsen, men du behöver ändå alltid fråga och komma överens med din arbetsgivare ifall du vill ta med dig hunden till jobbet. Om du får ett ja, se till att komma överens på förhand om till exempel vilka ytor hunden får vistas i och vad som händer om olyckan skulle vara framme och hunden förstör något på arbetsplatsen.

Kom ihåg att även om du får ett godkännande för att ta med hunden till jobbet just nu, behöver du vara beredd på att arbetsgivaren gör en annan bedömning längre fram. Ha en reservplan för din hund om läget skulle ändras!

Om du frilansar finns det ofta caféer eller co-working spaces där hundar är välkomna.

Hundpromenader på friskvårdstiden

Har du rätt till friskvård under arbetstid så brukar det gå bra att använda den till promenader, med eller utan hund. Det är dock din arbetsgivare som bestämmer vad friskvårdstiden får användas till. Kolla i ditt avtal eller stäm av med din närmsta chef om du är osäker!

Allergier och hundrädsla

Arbetsgivaren är ansvarig för arbetsmiljön, enligt arbetsmiljölagen. Det innebär att om en medarbetare blir sjuk av arbetsmiljön, ska arbetsgivaren åtgärda det. Om det finns hund eller djur på ditt jobb och du är allergisk, ska du därför kontakta ditt skyddsombud, din fackliga representant eller din närmaste chef så snart som möjligt och informera om din allergi. Det kan till exempel innebära att hunden bara får vistas i vissa utrymmen. Eller att du som är hundägare inte längre kan ta med hunden till jobbet.

Hundvänliga arbetsplatser och diskriminering

Allt fler arbetsplatser skapar djurvänliga policys – studier visar att en hund kan bidra till att minska stress och öka trivseln, inte bara för hundägaren utan hos alla medarbetare på en arbetsplats. Men arbetsgivare kan inte ställa krav på att medarbetare eller personer som är i en anställningsprocess måste gilla att ha djur omkring sig, eller inte får vara pälsdjursallergiker (undantaget om verksamheten arbetar med just djuruppfödning eller liknande). Det bryter mot diskrimineringslagen.