Just nu går det inte att logga in på Mitt DIK, eller registrera sig som ny medlem, på grund av tekniska problem. Vi arbetar på att lösa det så snabbt som möjligt!

Gå till innehåll

Starkare och smartare tillsammans

Anna-Troberg fackforbundet-dik

Varför ska du som student gå med i facket? Förbundsordförande Anna Troberg berättar om fördelarna med att bli medlem i DIK.

Det finns många sätt att förbättra sina möjligheter att få ett bra och utvecklande yrkesliv. Det första är att skaffa sig en bra utbildning. Det andra är att gå med i facket. Eftersom du klickat dig in på DIK – facket för kultur, kommunikation och kreativ sektors hemsida, så har du troligen redan tagit beslutet att skaffa en bra och intressant utbildning och är dessutom nyfiken på vad facket kan erbjuda just dig. Grattis! Du har redan långa benet före.

Som fackligt ansluten får du utöver stöd, råd och juridisk hjälp också tillgång till en rad olika förmåner. En viktig sådan är inkomstförsäkringen. Andra är möjligheten att få lönerådgivning och karriärscoaching. DIK arrangerar också löpande kurser och seminarier. Allt för att du ska vara så väl rustad som möjligt, både i med- och motgång på jobbet.

DIK är dessutom ett professionsförbund. Det betyder att vi kan förutsättningarna för det yrke du studerar till bättre än andra. Förbundet ägnar sig även åt omfattande opinions- och påverkansarbete både i rent fackliga frågor och i frågor som rör ditt framtida yrke och den sektor du kommer att jobba inom. Att vara med och påverka de stora politiska besluten är en grundförutsättning för att också kunna skapa förbättringar lokalt.

Vill man förändra något till det bättre, så är det bra att vara många som jobbar tillsammans. Det är svårare att ignorera flera röster än en. Det var ur den grundtanken som fackföreningsrörelsen en gång växte fram och den håller än. Man blir helt enkelt starkare tillsammans. Man blir dessutom smartare.

Det är lätt att ta till synes självklara saker som semester, sjukersättning och föräldraledighet för givet. Men, om inte många kloka huvuden slagit sig samman inom fackföreningsrörelsen och kämpat för dem, så hade vi inte haft dem i dag. Dagens utmaningar liknar ofta de som fanns då, men vi står också inför helt nya utmaningar. Oavsett vilket, så löser vi dem fortfarande bäst tillsammans.

Sist, men absolut inte minst, är ett medlemskap i facket dessutom en möjlighet – om man så vill – att själv engagera sig. Som student kan du bli aktiv i DIK Student och driva viktiga studerandefrågor. När du fått din examen och börjat arbete kan du ta steget att engagera dig lokalfackligt. Men, ett steg i taget. Börja med att öppna den fantastiska verktygslåda som facket erbjuder genom att bli medlem.

Anna Troberg, förbundsordförande i DIK

Gå med nu så bjuder vi på medlemsavgiften i DIK under hela din studietid. Du får också ett presentkort på 200 kr till kurslitteratur eller annat. (Gäller till 30 nov 2021 eller så länge lagret med presentkort räcker. Se fullständiga villkor.)

Bli studentmedlem