Nu börjar arbetet med att följa upp besluten från kongressen som hölls i november. Anna Troberg reflekterar över de globala utmaningarna som påverkar DIK och dess medlemmar, samtidigt som hon lyfter fram de positiva förändringar som förbundet åstadkommer varje dag. Med stora framsteg inom mångfald, klimatansvar och medlemsrekrytering, fortsätter DIK att stärka sitt opinions- och påverkansarbete för att möta framtidens utmaningar.
DIK:s kongress 2024 är över och nu tar ett intensivt arbete vdi med att följa upp kongressbesluten. Men, först vill jag dock dröja kvar en liten stund vid själva kongressen. Det är nämligen något alldeles speciellt med att få träffa så många engagerade DIK:are från hela landet på en och samma gång.
Världsläget påverkar DIK:s medlemmar
Världsläget är minst sagt dystert. Demokrati, yttrandefrihet och facklig frihet för runt om i världen en tynande tillvaro. Om några månader styrs USA av en man som inte respekterar någotdera. Det påverkar hela världen, även EU, Sverige och den svenska fackföreningsrörelsen. Det påverkar i allra högsta grad också DIK, alla er som förbundet organiserar och de sektorer ni verkar inom.
Men, efter att ha umgåtts med alla DIK-are på kongressen är det trots allt detta lätt att känna hopp. DIK och de yrkesgrupper förbundet organiserar gör positiv skillnad varje dag. Vi gräver där vi står och tillsammans med våra vänner i fackföreningsrörelsen lägger vi, sten för sten, grunden till något bättre.
Allt detta är dock bara möjligt om ni har en sportslig chans att utföra ert arbete. Det är förbundets plikt att se till att ni har det – och så klart – att ni mår bra medan ni gör det.
Det fackliga arbetet gör skillnad – varje dag
I över 50 år har DIK och alla fantastiska lokalfackliga arbetat med att förbättra villkor, löner och arbetsmiljö för alla er förbundet organiserar. Det kommer vi aldrig att sluta göra. Ingen ska bli diskriminerad på jobbet. Alla ska ha goda möjligheterna till fortbildning och omställning under hela yrkeslivet. Och när yrkeslivet tar slut ska det ligga en bra pension och vänta på dig. Det är det grundfackliga löftet. Det sviker vi aldrig.
Viktiga framsteg och en kurva som pekar uppåt
Under kongressperioden som gått har DIK hunnit med mycket. Vi har stärkt stödet till de lokalfackliga och ökat synligheten på arbetsplatser och lärosäten. Vi har löpande initierat samarbeten både inom och utanför fackföreningsrörelsen. Vi har för första gången på över 35 år lagt två strejkvarsel. Vi har visat vägen i mångfaldsarbetet och inspirerat och lärt andra förbund hur man kan använda jämlikhetsdata som ett steg på vägen till lika möjligheter för alla. Vi har tagit vårt ansvar för klimatet och dessutom hittat en ny väg in i det fackliga engagemanget genom att införa klimatombud. Vi har också värvat fler medlemmar och har i dag en medlemskurva som pekar uppåt.
Allt detta och mycket mer ska vi naturligtvis fortsätta att göra. Men, jag vill särskilt nämna det strategiska arbete som gjorts för att stärka förbundets opinions- och påverkansarbetet centralt, regionalt och lokalt. Det kommer nämligen fler och fler politiska idéer och konkreta förslag som måste mötas och motas i grind långt innan de hinner lägga sig som en våt disktrasa över just din sektor eller arbetsplats. Här är några exempel:
En del tror att kulturen kan leva på luft, kärlek och punktinsatser från HM och Volvo, så länge vi får en kulturkanon att hålla i handen.
En del hävdar att kommunikatörer i samhällets tjänst är ett onödigt slöseri med skattepengar, samtidigt som behovet av information bara ökar.
En del tycker att vi ska jobba som vi gjorde 1973, trots att Dolly Parton redan 1980 varnade oss för skadliga arbetstidsnormer i låten ”9-5”.
En del anser att alla offentliganställda ska göra polisens jobb, som om de inte redan hade nog med sitt eget arbete.
Stärkt påverkans- och opinionsarbete
Blir sådana här idéer verklighet krymper det lokalfackliga rörelseutrymmet betänkligt. Hur sjutton ska man som lokalfacklig reellt kunna påverka löneprocesser, arbetsmiljö och allt annat som hör uppdraget till när ekonomin är så taskig att museitaket bokstavligen rasar in? Därför måste DIK placera era yrkesgrupper och era särskilda utmaningar där de hör hemma – i det offentliga strålkastarljuset. Vi gör det med en vass opinions- och påverkans strategi och med förbundstidningen Magasin K. Ingen beslutsfattare eller arbetsgivare ska kunna låtsas som om ni inte finns eller som om ert arbete inte spelar någon roll.
Och nu då? Kongressens många kloka beslut gör det lätt att bygga vidare på det arbete som gjorts under den gångna kongressperioden. I januari kommer den nya styrelsen att mötas för att följa upp kongressens alla beslut och staka ut de kommande tre årens arbete. Därefter kommer kansliet att ta vid och göra verkstad av besluten. Runt om i landet kommer stärkta lokalfackliga att jobba vidare med att stötta dig och dina kollegor i din vardag på jobbet.
Jag är så stolt och glad över hur DIK – vi alla tillsammans – möter utmaningar genom att stå stadigt i våra grundläggande demokratiska värderingar och hur vi envist bygger för framtiden tillsammans med våra vänner i och utanför fackföreningsrörelsen.
Våra gemensamma insatser har byggt ett starkt DIK. Nu ska vi bli ännu starkare!
Anna Troberg, förbundsordförande i DIK