Otillräcklig kulturbudget – igen 

Anna-Troberg-otillräcklig kulturbudget

Idag presenterades regeringens förslag till budget för 2025. Anslagen till kultur ökar något från knappt 9,1 miljarder kronor förra året, till 9,3 miljarder i år. Men sett till rikets totala budget är andelen som går till kultur återigen rekordlåg (0,65 procent). Det slår hårt mot en sektor som redan är pressad av lågkonjunktur och en lång tids underfinansiering.

Årets kulturbudget är något högre än förra året. För 2025 avsätts cirka 9,3 miljarder kronor, jämfört med 9,1 miljarder 2024. I årets budget avsätts mer pengar till bland annat kulturarvssektorns arbete inom det civila försvaret, kulturell verksamhet i skolan (skapande skola) och till ett antal statliga kulturverksamheter som kompenseras för ökade hyreskostnader. DIK välkomnar dessa satsningar och det är också bra att regeringen inte går vidare med sammanslagningen av Statens kulturråd och Konstnärsnämnden. 

Men trots att kulturbudgeten ökar något i kronor räknat, så är kulturens andel av den totala budgeten återigen rekordlåg (0,65 %), enligt en uträkning från Magasin K. Den strukturella underfinansieringen av kultursektorn ligger fast. Kultursamverkansmodellen är kraftigt underfinansierad och staten skjuter över alltmer av finansieringen på redan pressade kommuner och regioner. Många kulturverksamheter har stora renoveringsskulder och ligger efter med både samlingsvård och digitisering. Nedskärningarna inom folkbildningen fortsätter och det kulturella ekosystemet stympas.  

Detta får många negativa effekter. Kulturinstitutionerna får sämre möjlighet att vårda och tillgängliggöra vårt gemensamma kulturarv. Allmänheten får sämre tillgång till kultur. Och de som jobbar i sektorn drabbas av otrygga anställningar, hög arbetsbelastning och låga löner. 

Det innebär också att regeringen inte lever upp till de kulturpolitiska målen och inte heller till regeringsformens andra paragraf som slår fast att den enskildes kulturella välfärd ska vara ett av de grundläggande målen för den offentliga verksamheten. 

För att vända utvecklingen kräver DIK mer resurser till kulturen på alla nivåer – nationellt, kommunalt och regionalt. Tillskotten måste vara långsiktiga och öronmärkas så att de inte används till annat. Bland annat behövs en kraftig förstärkning av Kultursamverkansmodellen, mer resurser till digitalisering och digitisering av kulturarvet och en ordentlig förstärkning av kulturskolan. 

Anslagen till kultur i budgetpropositionen för 2024  

I budgeten för 2025 föreslår regeringen att 16,69 miljarder ska avsättas till utgiftsområde 17 Kultur, medier, trossamfund och fritid. Av dessa går ca 9,3 miljarder till kulturområdet.