Under coronapandemin har många museer tagit till nya lösningar för att göra utställningar och programverksamhet tillgängliga för medborgarna. Hur kan vi ta tillvara på de kreativa lösningarna för att göra kulturen mer tillgänglig för alla, även utanför kristider?
DIK:s rapport ”Hur mår museisektorn?” visar att åtta av tio museer ställde om till mer digitala aktiveter och programverksamhet under coronapandemin. Personalen har gjort ett stort och snabbt omställningsarbete för att fortsätta vara tillgängliga för allmänheten. Vi har bland annat kunnat se sändningar från utställningar, magasin och guidade visningar, appar med konstupplevelser samt direktsända samtal och workshops. Många museer har också satsat på utställningar och vandringar utomhus. Statistik från branschorganisationen Sveriges Museer visar att landets museer tog emot minst 216 miljoner digitala besök under 2020.
Många stora omställningar har skett under coronapandemin – men att museernas verksamhet utvecklas så att utbudet kan nå så många människor som möjligt är en demokratifråga. Alla ska ha möjlighet att besöka museer och få med sig en positiv upplevelse. Det handlar inte om att ersätta det fysiska museibesöket där människor tillsammans kan ta del av konst, kulturhistoria och upplevelser, men det finns mycket att lära av den kreativa omställningen.
Digital omställning kräver tillräckliga resurser
För att museerna ska kunna fortsätta bli mer tillgängliga digitalt krävs det tillräckliga resurser. Det gäller både arbetet med att nå ut med verksamheten i digitala kanaler och att digitalisera samlingar. DIK:s undersökning visar dock att museisektorn tvärtom fått minskade resurser och färre anställda över tid. För att museerna ska kunna utföra sina uppdrag och säkerställa en bra arbetsmiljö måste de permanenta budgetsatsningarna öka på både nationell och lokal nivå.
Inspireras av goda exempel
DIK arbetar för att öka kulturens status i politiken, för en hållbar och långsiktig finansiering av kultursektorn och bättre arbetsvillkor för de som jobbar på museerna. Vi vill också hjälpa till att sprida goda exempel och arbetssätt vidare till fler i museisektorn, så att de kan leva kvar även efter pandemin. Därför har vi samlat några guldkorn som vi hoppas att du som arbetar inom museisektorn kan inspireras av i din verksamhet.
• Hybridutställningar med 3D-verktyg
• Filmguider som skapar engagemang
• Pandemisäkra promenadutställningar utomhus
Hjälp oss att sprida goda exempel
Undrar du något om rapporten eller artiklarna med goda exempel – kontakta DIK:s utredare. Hör gärna av dig om det museum som du jobbar på har förändrat era arbetssätt, kommit på nya programidéer eller gestaltningssätt som ni vill dela med er av!