Snart är det dags för årets Bokmässan i Göteborg och DIK är såklart på plats. Förbundsordförande Anna Troberg berättar vad du ska ringa in i kalendern om du vill hänga med i frågor som skolbibliotek, kulturell välfärd och hur biblioteken ska avkolonialiseras.
Visste du att DIK hade ett finger med i leken när det som senare skulle bli Bokmässan i Göteborg gick av stapeln 1985? I år firar Bokmässan i Göteborg 40 år och DIK är så klart fortfarande med. Det må ha gått fyrtio år, men mässan är fortfarande en oerhört viktig plats för samtal och möten med förbundets medlemmar. Kom och hälsa på DIK i monter D01:06 i anslutning till biblioteksscenen. (OBS: Inte samma plats som tidigare år.)
I DIK:s monter kan du som alltid träffa ombudsmän som gärna pratar med dig om lön, arbetsvillkor, arbetstidsförkortning och allt annat som hör det fackliga till. För dig som är chef, finns dessutom DIK:s chefsrådgivare på plats för frågor om allt som handlar om ledarskap.
Förbundets medlemstidning Magasin K finns också på plats i montern. De har, precis som förra året, tryckt upp en specialutgåva i papper. Kom och ta ett ex! Men, var snabb. Förra året var det en rasande åtgång på dem.
Spännande monterseminarium med Magasin K
Magasin K arrangerar dessutom två monterseminarium. Det första: ”Avkolonialisera biblioteken!” är ett samtal mellan Mattias Järvi (bibliotekarie på Mångkulturellt centrum i Fittja) och Rebecka Gordan (Magasin K), är på fredagen klockan 9.30-9.50. Det andra: ”Biblioteksrummets betydelse” är även det på fredagen klockan 13.00-13.20. I det samtalar Annika Malmborg (enhetschef på Stockholms stadsbibliotek), Emma Staaf (inredningsarkitekt på Semrén & Månsson) med Rebecka Gordan (Magasin K).
Skolministern i heta stolen
Men, DIK träffar man så klart inte bara i montern. Förbundet arrangerar ett seminarium som heter ”Hur ska skolbiblioteken bemannas?”. (Torsdag, 13-13.45. Lokal G4.) Regeringen har lagt fram ett förslag om bemannade skolbibliotek, men det saknas drygt 1300 bibliotekarier. Utan dem blir det inga bemannade skolbibliotek, så hur ska man lösa det? Om det ska jag prata med Lotta Edholm (skolminister), Ulrika Centerwall (lektor, bibliotekshögskolan) och Madeleine Jakobsson (ordförande i SKR:s utbildningsberedning). Johanna Alm Dahlin (utredningsansvarig, DIK) modererar.
Läs mer om Magasin K:s montersamtal och DIK:s seminarium här.
Dags att slå ett slag för den kulturella välfärden
På torsdagen klockan 14.00-14.30 i bokförlaget Atlas pratar jag och andra författare med Ola Bo Larsson om våra kapitel i antologin ”När taket rasar in – om vår tids kulturpolitik och vad som händer med ett samhälle som inte värdesätter kultur.” Min tes är att det är dags att slå ett slag för den kulturella välfärden. Den finns redan med i regeringsformen, men så länge ingen bryr sig om det, så lär vi få dras med löjligt låga kulturbudgetar. Så, bot och bättring på den punkten, helt enkelt.
Läs mer om boksamtalet i Bokmässans program.
Skolbiblioteken i fokus
Sedan bjuder torsdagen på ännu mer skolbibliotek i De litterära sällskapens regi, klockan 15.00-15.30, De litterära sällskapens scen. Vad händer egentligen med regeringens förslag om bemannade skolbibliotek? Om detta pratar jag med Birgitta Wistrand (DELS), Elisabeth Reslegård (Läsrörelsen), Silvia Ernhagen (Svensk Biblioteksförening). Samtalet modereras av Git Claesson Pipping.
Här kan du läsa mer om samtalet i Bokmässans program.
Ungefär samtidigt, klockan 15.00-15.20, kan man på Biblioteksscenen se ett intressant samtal om att kompetensutveckla bibliotekarier för skolbibliotek. I det här samtalet medverkar Jenny Nilsson (utredare, Svensk Biblioteksförening), Pamela Schultz Nybacka (docent i biblioteks- och informationsvetenskap vid Södertörns högskola), Ulrika Centerwall (lektor i biblioteks- och informationsvetenskap vid Bibliotekshögskolan i Borås och Elin Nord (universitetsbibliotekarie och ledamot i DIK:s styrelse).
Läs mer om seminariet om kompetensutveckling för skolbibliotekarier.
Det är, kort sagt, lätt att hänga med DIK på Bokmässan. Ta chansen! Och skulle ni se mig i vimlet, så kom fram och säg hej. Alla de där spontana mötena som inte funnits inpetade i kalendern flera veckor i förväg är sannerligen russinen i mässkakan.
Vi ses i Göteborg!
Anna Troberg, förbundsordförande i DIK