Arkivrapport: Vad får vårt kollektiva minne kosta?

Arkivrapport: Vad får vårt gemensamma minne kosta?

Vilka förutsättningar har Sveriges arkiv att utföra sina samhällsviktiga uppdrag? En ny rapport från DIK pekar på flera utmaningar. Var fjärde arkiv har bristande beredskapskompetens och ett fåtal har tillräckliga resurser att genomföra sitt uppdrag. Detta kan få stora konsekvenser för bevarandet av det kollektiva minnet och försvaga samhällets motståndskraft mot desinformation.

Undersökningen bland DIK:s medlemmar som arbetar i arkivsektorn visar att det ofta saknas tillräckliga resurser för verksamheterna att uppfylla sina uppdrag, att många har för hög arbetsbelastning och att kompetensutvecklingen brister. I många fall saknas också kunskap och förutsättningar för att skydda arkiven mot skada, inte minst när det gäller e-arkiven. Det finns också brister i kunskap och rutiner om vad som förväntas av verksamheten vid en allvarlig kris, krig eller någon annan typ av extraordinär händelse.   

--> Läs rapporten i sin helhet här.

Rapportens resultat i korthet

  • Bara 12 procent uppger att verksamheten har fullt tillräckliga resurser. 

  • 18 procent upplever att arbetsbelastningen är för hög och 53 procent att den är hög men acceptabel.  

  • De regionala arkiven sticker ut. Där upplever bara 5 procent att resurserna är tillräckliga samtidigt som 30 procent anser att arbetsbelastningen är för hög.  

  • Endast var tredje respondent (33 procent) upplever att de får den kompetensutveckling de behöver.  

  • Fler än var fjärde (26 procent) saknar förutsättningar för att skydda e-arkiven mot sådant som förstörelse, intrång, tillgrepp eller obehörig åtkomst. För de analoga arkiven är motsvarande siffra 20 procent.  

  • 27 procent saknar kunskap om vad som förväntas vid en extraordinär händelse, så som en allvarlig kris eller krig, och 22 procent saknar kunskap om rutiner vid längre strömavbrott, skador eller översvämning.  

  • 47 procent upplever att behovet av sekretess- och säkerhetsskyddsbedömning av material har ökat under de senaste två åren. Men en femtedel (20 procent) upplever att de inte fått den kompetensutveckling de behöver för att kunna göra dessa bedömningar.  

Fem krav för en stark arkivsektor  

För att skapa en hållbar arkivsektor där arkiven på bästa sätt kan leva upp till sina uppdrag ställer DIK fem krav till politiker och arbetsgivare.  

  1. Öka resurserna till de svenska arkiven 

  2. Säkerställ relevant kompetensutveckling  

  3. Stärk stödet för beredskapsarbete 

  4. Uppdatera regleringarna för arkiv 

  5. Säkra armlängds avstånd även till arkiven  

Rapporten baseras på en enkät som DIK genomfört bland medlemmar som arbetar inom arkivverksamhet och syftet är att ge en lägesbild av hur de uppfattar sina förutsättningar i arbetet och har ett särskilt fokus på krisberedskap. Enkäten skickades till 971 personer och svarsfrekvensen var 39 procent.